Όταν ξεκίνησε η επιδημία στην Κίνακαι νομίζαμε ότι είναι πολύ μακριά από εμάς, οι Ασιάτες έρχονταν παντού αντιμέτωποι με το στίγμα του ιού, έστω και σε χιουμοριστικό πλαίσιο. Οι Κινέζοι σε όλο τον κόσμουφίστανται ρατσισμό, απλά και μόνο για την καταγωγή τουςκαι όλα αυτά γιατί δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση για το θέμα.

Η πρώτη γυναίκα που νόσησε στην Ελλάδα, μετά από επαγγελματικό ταξίδι στην Ιταλία, στοχοποιήθηκε αμέσως. Ακόμα και μετά, μιλώντας για την εμπειρία της με τον ιό, ασχέτως από τους λόγους που μπορεί να το έκανε, άκουσε τα μύρια όσα, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Αλλά και παγκοσμίως, σύμφωνα με τους New York Times, μία κοινότητα της περιοχής του Κονέκτικατ, διέσπειρε ταχύτατα τον ιό εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος. Αντιμετώπισαν δηλαδήτη διάγνωση του Covid-19 όμοια με εκείνη ενός αφροδίσιου νοσήματος και το απέκρυψαν από φίλους και γνωστούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 40-70% του συνολικού πληθυσμού θα νοσήσει από τον ιό κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά, άρα δεν θα έπρεπε να μιλάμε καν για το στίγμα του κορονοϊού. Δεν είναι ντροπή να νοσείς από κάτι. Ντροπή είναι να νοσείς και να μην ενημερώνεις άμεσα, ώστε να λάβεις κι εσύ τα σωστά μέτρα, αλλά και οι υπόλοιποι που ήρθαν σε επαφή μαζί σου.

Ευτυχώς το σωστό παράδειγμα έχουν δώσει οι διάσημοι που νόσησαν, και συνεχίζουν να νοσούν, οι οποίοι μίλησαν από την πρώτη στιγμή ανοιχτά για τη διάγνωσή τους. Μίλησαν και για την καραντίνα που θα τηρήσουν ώστε να προστατεύσουν εκείνους που δεν νοσούν. Ο Tom Hanks και η Rita Wilson ήταν από τους πρώτους που αποκάλυψαν το ότι νόσησαν στην Αυστραλία και για το ότι μπαίνουν μαζί σε καραντίνα. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν πολλοί ακόμα, ξένοι και εγχώριοι, ενθαρρύνοντάςμας να μιλάμε ανοιχτά για έναν ιό που εξελίχθηκε σε πανδημία και μετρά χιλιάδες νεκρούς παγκοσμίως. Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Ιdris Elba, η Χριστίνα Μπόμπα, η Φαίη Σκορδά, αθλητές, δημοσιογράφοικαι πολλοί άλλοι.

Δεδομένου ότι αρκετοί από αυτούς που νοσούν, είναι ασυμπτωματικοί, είναι πολύ πιθανό να νοσούμε και να μην το γνωρίζουμε. Για αυτό πρέπει να φερόμαστε όλοι σαν να νοσούμε από κορονοϊό, πράγμα που είναι πιθανό. Εάν όμως γνωρίζεις ότι νοσείς, οφείλεις να ενημερώσεις όλους όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί σου και να μην σκεφτείς ότι δεν κινδυνεύουν επειδή είναι νέοι. Μένεις στο σπίτι και είσαι σε διαρκή επαφή με τον γιατρό σου ώστε να τον ενημερώνεις για τα συμπτώματά σου.

Σε θέματα υγείας δεν νιώθουμε ποτέ ντροπή ή ενοχές.