Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ: Μετά από 323 ημέρες απεργίας πείνας, ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη 6 Μαΐου, πως σταματά την απεργία πείνας, μετά από ικανοποίηση του αιτήματος για συναυλία των Grup Yorum στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, σήμερα δεν άντεξε και έφυγε από τη ζωή.

«Μεταφέρθηκε στην εντατική, όπου και κατέληξε, καθώς, πλέον, το σώμα του δε μπορούσε να δεχθεί τους ορούς. Το αίμα ήταν ήδη ελάχιστο στο σώμα του συντρόφου μας», ενημερώνει σε ανακοίνωση του το Λαϊκό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο. Η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη.

ΤΟ GRUP YORUM ΔΕ ΦΥΜΩΘΗΚΕ – ΑΛΛΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕ

“Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ, δύσκολος δρόμος!
Τώρα είναι δικός αυτός ο δρόμος…
τον κρατάς, όπως κρατάς το χέρι του συντρόφου σου πάνω σε τούτο το σημάδι
που άφησαν οι χειροπέδες!
Κανονικός σφυγμός, σίγουρο χέρι!
Κανονικός σφυγμός, σίγουρος δρόμος!”
Καπνισμένο Τσουκάλι, Γ. Ρίτσος

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται οι:
EBRU TİMTİK, δικηγόρος του λαού, 126 μέρες
AYTAÇ ÜNSAL, δικηγόρος του λαού, 95 μέρες
DİDEM AKMAN, αγωνίστρια του Λαϊκού Μετώπου Τουρκία, 79 μέρες
ÖZGUR KARAKAYA, αγωνιστής του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας, 79 μέρες

Με ένα συγκινητικό σκίτσο σχολίασε την πολιτική νίκη του Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ, μέλους των Grup Yorum, του απαγορευμένου συγκροτήματος από το καθεστώς Ερντογάν, ο γνωστός βραζιλιάνος Κάρλος Λατούφ με τη «δυνατή» του πένα. «Ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ και οι Grup Yorum δεν είναι τρομοκράτες. Ο Ερντογάν και η ομάδα του είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες που διαλύουν την Τουρκία» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Λατούφ.

Τα αιτήματα του συγκροτήματος ήταν να απελευθερωθούν όλα τα μέλη του και να μπορούν να δίνουν ελεύθερα τις συναυλίες τους και να μη δέχονται επιθέσεις στο πολιτιστικό τους κέντρο. «Η αντίστασή μας πέτυχε μια πολιτική νίκη. Όλος ο κόσμος άκουσε για την αντίστασή μας. Ελπίζουμε ότι η αίτηση για άδεια της πραγματοποίησης των συναυλιών μας (οι οποίες είχαν απαγορευτεί από την τουρκική κυβέρνηση), θα έχουν θετική κατάληξη», δήλωσε το συγκρότημα κατά την κατάθεση της αίτησης.

Νεκρά δύο μέλη του συγκροτήματος

Δύο μέλη του συγκροτήματος που βρισκόντουσαν σε απεργία πείνας, δεν τα κατάφεραν. Πρώτη απεβίωσε η Χελίν Μπολέκ, τραγουδίστρια του συγκροτήματος. Η Χελίν πέθανε έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας την οποία είχε ξεκινήσει με αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του συγκροτήματος.

Ο Μουσταφά Κοτσάκ ήταν ο δεύτερος απεργός πείνας που πέθανε μετά την Χελίν Μπολέκ. Ο 28 χρόνος Μουσταφά Κοτσάκ ένας από τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία έφυγε από τη ζωή μετά από 297 μέρες απεργία πείνας. Βρισκόταν στις τουρκικές φυλακές από το 2017 και καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι προμήθευσε με οπλισμό τρομοκρατική οργάνωση. Δεν βρέθηκε ποτέ κανένα στοιχείο που να τον ενοχοποιεί, μόνο ανώνυμες καταθέσεις βασανισμένων συλληφθέντων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις