Με ένα προκλητικό tweet το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας πανηγυρίζει για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγνοήσει τις διεθνείς εκκλήσεις και να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Στην ανάρτηση απεικονίζεται η Αγία Σοφία και με μεγάλα γράμματα φαίνεται η φράση «Αγία Σοφία τζαμί».

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Είχαν περάσει μόλις ελάχιστα λεπτά είχαν από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας με την οποία ακύρωνε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Το διάταγμα το ανέβασε και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις καλύτερες ευχές μου». Το βράδυ της Παρασκευής, στις 21:00, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα απευθύνει διάγγελμα προς τους Τούρκους πολίτες, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τούρκοι πανηγυρίζουν την απόφαση έξω από την Αγία Σοφία

Αυτή την ώρα έξω από την Αγία Σοφία έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες Τούρκοι πολίτες οι οποίοι σήμερα θα κάνουν έξω από το κτίριο την απογευματινή προσευχή της Παρασκευή.

Δείτε live εικόνα από την Αγία Σοφία

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek:

«Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Τι αναφέρει η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ

Στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται ότι η Αγία Σοφία αποτελεί κτήμα του κοινοφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος.

Στο παρελθόν είχαν απορριφθεί δύο φορές σχετικές προσφυγές. Η πρώτη ήταν στις 24 Ιουνίου του 2005 και αφορούσε την παύση ισχύος του διατάγματος του 1934. Αντίστοιχα, το 2008, είχε κρίνει ότι δεν είναι αντίθετη προς τη νομοθεσία η χρήση του μνημείου ως μουσείο.

Το ίδιο τμήμα του τουρκικού ΣτΕ με την απόφαση του σήμερα έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενές του αποφάσεις να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που φέρει την υπογραφή του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις