Υγιεινή διατροφή: Έχει σημαντικά οφέλη στην καρδιομεταβολική υγεία, ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους
Η μελέτη κατέδειξε ότι ακόμα και οι συμμετέχοντες που δεν έχασαν βάρος (συχνότερα μεγαλύτεροι σε ηλικία ή/και γυναίκες) παρουσίασαν πολλές από τις ίδιες βελτιώσεις στην υγεία.

Νέα έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Preventive Cardiology», φέρνει στο φως μια σημαντική διαπίστωση: τα άτομα που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή μπορούν να δουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην καρδιομεταβολική τους υγεία, ακόμα κι αν δεν χάσουν βάρος.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 761 άτομα στο Ισραήλ με κοιλιακή παχυσαρκία, τα οποία συμμετείχαν σε τρεις κλινικές δοκιμές διατροφής. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν υγιεινές δίαιτες—όπως δίαιτες χαμηλών λιπαρών, χαμηλών υδατανθράκων, Μεσογειακή δίαιτα και πράσινη Μεσογειακή δίαιτα—για 18 έως 24 μήνες.
Απώλεια βάρους και σημαντικά οφέλη στην υγεία
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 36% των συμμετεχόντων πέτυχε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους (άνω του 5% του αρχικού σωματικού βάρους), ένα επιπλέον 36% είχε μέτρια απώλεια βάρους (έως 5%), ενώ το 28% ήταν ανθεκτικό στην απώλεια βάρους, μη χάνοντας ή ακόμα και παίρνοντας βάρος.
Η απώλεια βάρους συσχετίστηκε με ποικίλες βελτιώσεις στην υγεία:
- Κάθε κιλό απώλειας συνδέθηκε με αύξηση 1,44% στην HDL χοληστερόλη (την «καλή» χοληστερόλη).
- Μείωση 1,37% στα τριγλυκερίδια.
- Μείωση 2,46% στην ινσουλίνη.
- Μείωση 2,79% στη λεπτίνη (ορμόνη που ρυθμίζει την πείνα).
- Μείωση 0,49 μονάδων στο ηπατικό λίπος.
- Παρατηρήθηκαν επίσης μειώσεις στην αρτηριακή πίεση και στα ηπατικά ένζυμα.
Οφέλη και για όσους δεν έχασαν βάρος
Η μελέτη κατέδειξε ότι ακόμα και οι συμμετέχοντες που δεν έχασαν βάρος (συχνότερα μεγαλύτεροι σε ηλικία ή/και γυναίκες) παρουσίασαν πολλές από τις ίδιες βελτιώσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα, είχαν υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης (που συνεπάγεται λιγότερη πείνα) και λιγότερο επιβλαβές σπλαχνικό λίπος.
«Έχουμε συνηθίσει να εξισώνουμε την απώλεια βάρους με την υγεία, και τα άτομα που δεν καταφέρνουν απώλεια βάρους συχνά χαρακτηρίζονται ως αποτυχημένα», σημειώνει η κύρια συγγραφέας Anat Yaskolka Meir, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ. «Τα ευρήματά μας αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε την κλινική επιτυχία. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους και να μειώσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για ασθένειες, ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους».
Γενετικοί παράγοντες και μελλοντική έρευνα
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης πρωτοποριακά εργαλεία «ομικής» και ανακάλυψαν δώδεκα συγκεκριμένες θέσεις μεθυλίωσης του DNA που προβλέπουν έντονα τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να ανταποκρίνονται διαφορετικά στην ίδια δίαιτα, κάτι που ανοίγει νέους δρόμους για εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις.
Η μελέτη είχε κάποιους περιορισμούς, κυρίως το ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν άνδρες, κάτι που οι ερευνητές θα λάβουν υπόψη σε μελλοντικές έρευνες.