Δεν φαντάζεστε ποια «υγιεινά» τρόφιμα είναι υπερ-επεξεργασμένα
Όλα τα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά δεν είναι όλα τα τρόφιμα εξίσου θρεπτικά.

Μπορεί να καταναλώνεις τρόφιμα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να φανταστείς ποια από αυτά που θεωρούνται «υγιεινά» είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα.
Πρόκειται φυσικά για προσυσκευασμένα και επεξεγασμένα τρόφιμα, με τα όσα γράφονται στην ετικέτα να καθιστά δύσκολη την απόφαση τι είναι υγιεινό και τι όχι.
Με μια πρόσφατη μελέτη που έδειξε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο για περισσότερες από 30 επιπτώσεις στην υγεία - συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των μεταβολικών παθήσεων και ακόμη και της ψυχικής κακής υγείας - το επίπεδο της επεξεργασίας και η επίδρασή της στον οργανισμό μας εξετάζεται όλο και περισσότερο.
Όλα τα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά δεν είναι όλα τα τρόφιμα εξίσου θρεπτικά. Είναι σημαντικό να μην βασίζετε τα διατροφικά σας σχέδια στους ισχυρισμούς που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, αλλά να εξετάζετε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα στο ευρύτερο πλαίσιο της ζωής και των στόχων σας. Όλοι μας έχουμε διαφορετικές πιέσεις υγείας, οικονομικές, εργασιακές, χρονικές και άλλες πιέσεις στη ζωή μας.
Ομοίως, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε με βάση τους τίτλους που ισχυρίζονται ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε «50 % αύξηση του κινδύνου» της μιας ή της άλλης ασθένειας. Αυτό μπορεί να κάνει να ακούγεται σαν να διπλασιάζεται ο προσωπικός σας κίνδυνος, αλλά αυτό δεν ισχύει - οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε σχετικούς κινδύνους για ολόκληρο τον πληθυσμό, όχι για μεμονωμένα άτομα.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα ποσοστά δεν είναι απόλυτα. Εξαρτώνται από το πόση ποσότητα ενός τροφίμου καταναλώνεται, πόσο συχνά καταναλώνεται, τι άλλο καταναλώνεται και ποια είναι η συνολική πιθανότητα εμφάνισης της νόσου αρχικά.
Η διατροφή δεν υπάρχει στο κενό, αλλά η κατανόηση των στοιχείων, των υπερβολών και του πλαισίου μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε υγιεινές επιλογές. Ακολουθούν μερικά από τα πιο συχνά παρεξηγημένα προϊόντα που μπορούμε να βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ μας, σύμφωνα με το άρθρο διατροφολόγου στο BBC Science Focus:
«Premium» έτοιμα γεύματα
Έτοιμα γεύματα όπως λαζάνια, cottage pie και κάρι που φέρουν φράσεις όπως «finest» και «best» προωθούνται στην αγορά ως premium fail-proof συντομεύσεις για ένα ισορροπημένο γεύμα. Με μια πρώτη ματιά, τα συστατικά φαίνονται αρκετά καλά, με τρόφιμα όπως ζυμαρικά, κρέας, τυρί και μπαχαρικά που αναφέρονται. Αλλά το μαγείρεμα αυτών των πιάτων από το μηδέν στο σπίτι εξακολουθεί να είναι καλύτερη επιλογή από διατροφική άποψη.
Τα έτοιμα γεύματα συχνά περιέχουν πρόσθετα συντηρητικά και σταθεροποιητές και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αλάτι για λόγους σταθερότητας, ασφάλειας των τροφίμων και ενίσχυσης της γεύσης.
Η δημιουργία έτοιμων πιάτων είναι ευκολότερη και φθηνότερη αν οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν λιγότερα συστατικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα «γεύματα» να είναι συχνά μη ισορροπημένα και με χαμηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά.
Επίσης, αν μαγειρεύετε στο σπίτι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες να προσθέσετε λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης σε ό,τι κι αν ετοιμάζετε. Ομοίως, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λαχανικά σε ένα έτοιμο γεύμα για να εξισορροπήσετε τη διατροφή με την ευκολία.
Φυτικά γάλατα
Τα φυτικά γάλατα προωθούνται στην αγορά ως «εναλλακτικές λύσεις» για τα γαλακτοκομικά - τα χρησιμοποιούμε με τον ίδιο τρόπο όπως το αγελαδινό γάλα και η λέξη «φυτό» στο όνομα τα κάνει να ακούγονται σαν μια πιο υγιεινή επιλογή. Αλλά δεν είναι θρεπτικά ισοδύναμα.
Τα γαλακτοκομικά είναι ελάχιστα επεξεργασμένα, ενώ τα φυτικά γάλατα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Τα φυτά θερμαίνονται, αποχυμώνονται, κονιορτοποιούνται ή εκχυλίζονται και ανασυγκροτούνται σε νερό σε επίπεδα μόλις 2%. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, προστίθενται μετά, αλλά βυθίζονται στον πάτο - αν το κουτί δεν ανακινείται καλά και συχνά, δεν θα καταφέρουν να βγουν.
Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, είναι δύσκολο να πούμε ποια είναι τα πραγματικά αποτελέσματα. Τα φυτικά γάλατα είναι απαραίτητα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πίνουν παραδοσιακό γάλα, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσής τους απλώς δεν έχουν μελετηθεί αρκετά - τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από μελέτες για τα ίδια τα ολόκληρα φυτά, όχι για το γάλα που παρασκευάζεται από αυτά.
Υποκατάστατα κρέατος
Όπως τα φυτικά γάλατα, έτσι και τα υποκατάστατα κρέατος φέρουν φωτοστέφανο υγείας που βασίζεται στο ότι είναι «φτιαγμένα από φυτά». Αλλά τα πατατάκια, η βότκα και τα γλυκά είναι τεχνικά επίσης φτιαγμένα από φυτά. Τα όποια οφέλη προέρχονται από την κατανάλωση φυτών στη φυσική τους μορφή, όχι από φυτικά συστατικά που έχουν υποστεί επεξεργασία σε τεχνητό κρέας.
Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος, ιδίως επεξεργασμένου κρέατος, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη συνολική υγεία. Αλλά το με τι αντικαθιστάτε το κρέας συμβάλλει στα όποια πιθανά οφέλη.
Ποτά αντικατάστασης γευμάτων
Τα ποτά αυτά ισχυρίζονται ότι παρέχουν πλήρη διατροφή, με μερίδες ελεγχόμενων θερμίδων και ελάχιστη προσπάθεια για την παρασκευή τους. Αυτό είναι αλήθεια, και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ασθένεια ή τραυματισμός, χαμηλή όρεξη ή απλή ευκολία μπορεί να τα καταστήσουν αναγκαία.
Ωστόσο, ενώ περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, υστερούν σε πολλά άλλα σημεία. Τα φυσικά τρόφιμα περιέχουν επίσης «βιοενεργά», τα οποία είναι ενώσεις που είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία. Τα υποκατάστατα γευμάτων στερούνται επίσης ποικιλομορφίας, η οποία είναι σημαντική για να μας βοηθήσει να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε και για την εξάπλωση οποιουδήποτε κινδύνου από την κατανάλωση του ίδιου πράγματος ξανά και ξανά. Έτσι, είναι σημαντικό να είναι ισορροπημένα με άλλα τρόφιμα και να ζητείται επαγγελματική συμβουλή εάν στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό.
Δημητριακά πρωινού
Αυτά μπορεί να είναι μια μικτή σακούλα όσον αφορά τη διατροφή και την υγεία. Ορισμένα είναι ελάχιστα επεξεργασμένα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συνδέονται με οφέλη για την υγεία, όπως η βρώμη και το τριμμένο σιτάρι. Άλλα όμως είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και πλούσια σε ζάχαρη, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο επιδόρπιο παρά πρωινό.
Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση δημητριακών πρωινού με καλύτερη συνολική διατροφή. Έτσι, και πάλι, το πλαίσιο της συνολικής διατροφής έχει σημασία.
Μπάρες γκρανόλα/πρωτεΐνης
Πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεταβλητό τομέα προϊόντων. Οι μπάρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένες και πλούσιες σε άλατα, σάκχαρα και πρόσθετα, αλλά και πάλι το πλαίσιο παίζει μεγάλο ρόλο. Εάν αυτές οι μπάρες αντικαθιστούν ολόκληρες τροφές, μάλλον δεν αποτελούν επιλογή που προάγει την υγεία, αλλά εάν αντικαθιστούν «πρόχειρα» τρόφιμα, τότε θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια οφέλη. Για ορισμένους ανθρώπους, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ευκολία, η σταθερότητα στο ράφι και η προβλεψιμότητα των μπαρών μπορούν να βοηθήσουν.