«Δεν θα είμαστε αντίπαλοι»: Η πρώτη αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα
Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού από την ιδιότητα του βουλευτή

Η πρώτη αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (6/10). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη ως «πολύ σημαντική», προσθέτοντας ότι τιμάει τον Αλέξη Τσίπρα, τη συνεργασία τους και την «ιστορική παρακαταθήκη» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να έχει «διαφορετικές οπτικές» με τον πρώην πρωθυπουργό για το πώς θα γίνει πράξη η ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά ξεκαθάρισε πως «δεν θα είμαστε αντίπαλοι» και επανέφερε στο προσκήνιο την «ανάγκη συνεργασιών για κοινό ψηφοδέλτιο των προοδευτικών δυνάμεων».
Στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ακόμη: «Το κρίσιμο ζήτημα για την κοινωνία είναι να απαλλαγεί το συντομότερο η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την κυβέρνηση των σκανδάλων, της διαφθοράς και της αδικίας. Μπορεί στην παρούσα φάση να έχουμε διαφορετικές οπτικές για το πώς αυτό θα γίνει πράξη. Δεν θα είμαστε όμως αντίπαλοι.
»Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου έθεσα την ανάγκη μίας προοδευτικής κυβέρνησης, που θα κάνει πράξη την Προοδευτική Ελλάδα. Ανέλαβα την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με στόχο και δέσμευση να μείνει το κόμμα όρθιο, με συνέπεια και σοβαρότητα, να αποτινάξει την αναξιοπιστία και να συμβάλλει στην προοδευτική διέξοδο της πατρίδας μας.
»Μίλησα με γενναιότητα για την ανάγκη υπέρβασης του κατακερματισμού του προοδευτικού χώρου, για την ανάγκη συνεργασιών, για κοινό ψηφοδέλτιο των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη δεξιά. Για να γίνει αυτό πράξη απαιτείται ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταλύτης, αλλά και εγγύηση της Προοδευτικής Ελλάδας.
»Αυτή είναι η δική μου πρόταση. Αυτή είναι η συλλογική μας απόφαση. Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα. Μόνο με συνεργασίες και ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, με μία νέα κοινωνική πλειοψηφία, αλλά και με υπερβάσεις θα βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από το σημερινό τέλμα. Και αυτές τις πρωτοβουλίες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τις αναλαμβάνει καθημερινά. Οι πολίτες της χώρας απαιτούν κοινή δράση, μέσα και έξω από τη Βουλή, σε όλη την Ελλάδα. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς».