Διατροφολόγοι εξηγούν γιατί δεν χρειάζεστε τρόφιμα με πρόσθετη πρωτεΐνη
Οι διατροφολόγοι λένε ότι αν λαμβάνετε αρκετή τροφή, πιθανότατα λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη.

Οι διατροφολόγοι λένε ότι αν λαμβάνετε αρκετή τροφή, πιθανότατα λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη και δεν χρειάζεται να προσθέσετε περισσότερη στη διατροφή σας.
«Η προσθήκη πρωτεΐνης στα τρόφιμα είναι πολύ ευεργετική για τα κέρδη του συγκεκριμένου τροφίμου», δήλωσε η Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής διατροφολόγος στην εταιρεία επιστημών υγείας ZOE. «Δεν βασίζεται στην υγεία, δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη».
Οι πρωτεΐνες εκτελούν αμέτρητες λειτουργίες μέσα στα κύτταρα και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, την επισκευή και τη συντήρηση των μυών, των οστών και του δέρματος.
Τα σχόλια έρχονται καθώς οι εταιρείες τροφίμων συνεχίζουν να κυκλοφορούν εκδοχές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες σε ένα τεράστιο φάσμα τροφίμων, όπως μιλκσέικ, μπάρες δημητριακών, τηγανίτες και ποπ κορν.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται περισσότερη»
Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό, ή ένα βασικό είδος τροφής όπως το λίπος ή οι υδατάνθρακες, που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει.
Υπάρχουν χιλιάδες πρωτεΐνες, που συναρμολογούνται από μικρότερα μόρια που ονομάζονται αμινοξέα - τα περισσότερα από τα οποία μπορεί να φτιάξει το σώμα.
«Επειδή η πρωτεΐνη είναι τόσο σημαντική, το σώμα μας έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο να διασφαλίζει ότι μπορεί να ανασυνθέτει και να αλλάζει τα δομικά στοιχεία αυτών των αμινοξέων για να διασφαλίζει ότι έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε, εφόσον τρώμε επαρκείς ποσότητες τροφής», δήλωσε η Amati.
Η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεστε εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και τις προσωπικές διατροφικές σας ανάγκες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να διασφαλίζουν ότι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά κατά μέσο όρο οι υγιείς ενήλικες να λαμβάνουν περίπου 0,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους (0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους). Αυτό είναι περίπου 60 γραμμάρια για τους άνδρες και 50 γραμμάρια για τις γυναίκες ανά ημέρα.
«Αν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που απαιτεί να έχετε περισσότερη πρωτεΐνη, οι περισσότεροι άνθρωποι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζονται περισσότερη», δήλωσε η Bridget Benelam, διατροφολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής.
Λάβετε πρωτεΐνες από διαφορετικές τροφές
Αντίθετα, η Benelam προτείνει να λαμβάνετε πρωτεΐνες από διαφορετικές τροφές, όπως γαλακτοκομικά, ψάρια, φασόλια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και κρέας.
Το να έχετε κάποια πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα είναι επίσης μια καλή ιδέα. «Φαίνεται ότι είναι καλύτερο για τη διατήρηση της μυϊκής λειτουργίας αν έχετε κάποια πρωτεΐνη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αντί να την έχετε όλη σε ένα γεύμα», δήλωσε η Benelam.
Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως φασόλια, φακές, μπιζέλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, τόφου, τέμπε και υποκατάστατα κρέατος.
Τα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα και το γιαούρτι είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης.
Για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χτίσουν περισσότερους μυς, η Amati συνέστησε μια πιο άμεση λύση: την άσκηση.
«Αν ανησυχείτε για τη σύνθεση του σώματός σας και τη μυϊκή σας δύναμη, πρέπει να σηκώνετε (βαρύτερα) βάρη και να δίνετε στο σώμα σας μια πρόκληση», δήλωσε η Amati. «Το να τρως μια μπάρα πρωτεΐνης δεν πρόκειται να σε βοηθήσει».