Σίγουρα τρώτε με λάθος τρόπο το τυρί – Ένας μίνι «οδηγός» για να το απολαύσετε
Ίσως κάνετε ένα από τα πιο συχνά λάθη στην κατανάλωση τυριού. Δείτε πώς θα το αποφύγετε.

Ίσως νομίζετε ότι ξέρετε να απολαμβάνετε το τυρί, αλλά μήπως χάνετε κάτι;
Ο κόσμος των τυριών είναι τεράστιος, από το πιο «τραγανό» τσένταρ μέχρι τη βουτυρένια γκούντα και το πιο μαλακό καμαμπέρ. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη τυριών, το καθένα με τα δικά του ξεχωριστά, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Πώς ξέρετε όμως ότι τρώτε με τον σωστό τρόπο το τυρί, ώστε να το απολαύσετε πλήρως;
Δύο ειδικοί απαντούν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τρώτε το κάθε τυρί και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι καταναλωτές.
Το πιο κοινό λάθος
Αν συνηθίζετε να τρώτε τυρί κατευθείαν από το ψυγείο, δεν είστε ο μόνος - αλλά κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να κάνετε υπομονή όταν αυτού του είδους η νοστιμιά είναι κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής, αλλά σύμφωνα με την Cathy Strange, πρέσβειρα της διατροφικής κουλτούρας στο Whole Foods Market, η υπομονή είναι το κλειδί της απόλαυσης. «Το τυρί είναι ζωντανό», λέει, «και καθώς ζεσταίνεται, ενεργοποιείται η μοριακή δομή, επιτρέποντας στα αρωματικά και τις παγιωμένες γεύσεις να ανοίξουν».
Το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος; Η Anne Reese, συνιδιοκτήτρια του Black Radish Creamery στο Columbus του Οχάιο, λέει ότι πολλοί άνθρωποι που είναι νέοι στα εκλεκτά τυριά συχνά απορρίπτουν απόλυτα καλές μερίδες χωρίς να το συνειδητοποιούν. «Οι βρώσιμες φλούδες συχνά αφαιρούνται και πετιούνται απλά επειδή οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι ότι προορίζονται για κατανάλωση», σημειώνει. «Και όταν εμφανίζεται λίγη μούχλα, πολλοί υποθέτουν ότι ολόκληρη η φέτα είναι χαλασμένη».
Παρόλο που η μούχλα δεν είναι ευχάριστη στην κατανάλωση, η παρουσία της δεν πρέπει να καταδικάζει το τυρί σας στα σκουπίδια. «Τα περισσότερα σκληρά ή ημίσκληρα τυριά μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνονται με απλή απόξεση της επιφάνειας από το μουχλιασμένο σημείο, αφήνοντας το υπόλοιπο ασφαλές και νόστιμο για απόλαυση», λέει η Reese.
Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να φάτε τυρί;
Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του τυριού που έχετε επιλέξει. Η Strange συμβουλεύει τα εξής:
- Φρέσκα τυριά: Τυριά όπως το chevre, το τυρί cottage και την μοτσαρέλα είναι καλύτερο να απολαμβάνονται αμέσως μετά την αφαίρεσή τους από το ψυγείο. Ιδανικά εντός 30 λεπτών. Οι φωτεινές, καθαρές γεύσεις τους είναι πιο ζωντανές όταν είναι ελαφρώς παγωμένα.
- Μαλακά ή ημίσκληρα τυριά: Ποικιλίες όπως το Brie, η γκούντα, το Monterey Jack και το Manchego «λάμπουν» όταν φέρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό επιτρέπει στις λεπτές γεύσεις τους να αναπτυχθούν πλήρως. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από το μέγεθος του τυριού και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος του δωματίου, αλλά περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά για μικρά κομμάτια και έως και μία ώρα για μεγάλα κομμάτια.
- Σκληρά τυριά: Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα, πρέπει επίσης να φέρονται σε θερμοκρασία δωματίου, η οποία ξεκλειδώνει τις πολύπλοκες και συχνά πικάντικες νότες τους. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 60 λεπτά, οπότε σχεδιάστε να βγάλετε το τυρί σας τουλάχιστον μισή ώρα πριν το σερβίρισμα.
Μια σημαντική σημείωση: Η Strange προειδοποιεί ότι «το οξυγόνο δεν είναι πάντα φίλος» για τα σκληρά τυριά, οπότε κρατήστε τα καλυμμένα με περγαμηνή ή κερωμένο χαρτί όσο ζεσταίνονται για να αποφύγετε το στέγνωμα.
Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης του τυριού
Όταν πρόκειται για τυρί, η σωστή αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ποιότητας και την αποφυγή πρόωρης αλλοίωσης. Μια εκπληκτική συμβουλή; Και οι δύο ειδικοί συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιείτε πλαστική μεμβράνη - ναι, αυτό το πράγμα που συχνά κυκλοφορεί στο κατάστημα. «Αποφύγετε την αποθήκευση σε πλαστικό όποτε είναι δυνατόν», λέει ο Reese.
«Ορισμένα τυριά τείνουν να παίρνουν τις νότες του πλαστικού. Θα μειώσει επίσης τη διάρκεια ζωής τους, εμποδίζοντάς τα να έχουν πρόσβαση στο να αναπνεύσουν». Τα περισσότερα κομμένα τυριά που αγοράζετε από ένα αξιόπιστο τυροκομείο θα είναι τυλιγμένα σε χαρτί που αναπνέει, αλλά αν όχι, μεταφέρετέ τα από το πλαστικό σε λαδόκολλα όταν φτάσετε στο σπίτι.
Η Strange συνιστά να διατηρείτε τα τυριά στο συρτάρι με τα ψιλοκομμένα τρόφιμα του ψυγείου, τυλιγμένα σε υλικά που αναπνέουν, όπως λαδόκολλα ή κερωμένο χαρτί. Εναλλακτικά, η Reese συνιστά ειδικό χαρτί τυριών (παρόμοιο με τη λαδόκολλα), το οποίο μπορείτε συχνά να αγοράσετε σε κουτιά σε εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων.
Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα προστατευτικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στο τυρί να αναπνέει, αποτρέποντας παράλληλα την ξήρανση και την απορρόφηση ανεπιθύμητων οσμών. Τώρα είστε έτοιμοι να απολαύσετε την επόμενη μερίδα τυρί, κράκερ και ό,τι άλλο θέλετε να τσιμπήσετε!