Διπλωματικές πηγές: Το Σεπτέμβριο η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στασιμότητα στη «βαριά ατζέντα»
«Θα απαντήσουμε στις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης» ξεκαθαρίζουν ανώτατες διπλωματικές πηγές. Τον Σεπτέμβριο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, απόλυτη στασιμότητα στη «βαριά ατζέντα».

Μετά από μήνες αναβολών και ανταλλαγής «πυρών» με αφορμή - μεταξύ άλλων - τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που κατέθεσε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη δημιουργία των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως εκτιμούν ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το προηγούμενο διάστημα έγινε μια προσπάθεια, αλλά δεν τα καταφέραμε». Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά εκπέμπει μήνημα προς την Άγκυρα ότι «οι κόκκινες γραμμές δεν αλλάζουν». Η Αθήνα εκτιμά ότι η μακρά ειρήνη στην περιοχή μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Με τις δύο πλευρές να διαφωνούν στο εύρος της συζήτησης, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν αναμένονται άμεσα απτά αποτελέσματα, καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) , την ίδια στιγμή που η Τουρκία θέτει επί τάπητος πολλά και αλληλένδετα ζητήματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γειτονική χώρα, με τουρκικές διπλωματικές πηγές να μεταδίδουν τις προηγούμενες ημέρες στο Flash.gr ότι η ημερομηνία θα οριστεί σύντομα. Μάλιστα, «χρεώνουν» την καθυστέρηση της διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, έλεγαν χαρακτηριστικά πως «για να αναβληθεί μια συνάντηση, πρέπει πρώτα να την ορίσεις».
Μιλώντας για τον Πολιτικό Διάλογο και τη «βαριά ατζέντα» των ελληνοτουρκικών διαφορών, οι ίδιες τουρκικές πηγές υπογραμμίζουν πως τίποτα δεν συμβαίνει πραγματικά στα μεγάλα θέματα. «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, τα έχουμε βάλει στην άκρη και προσπαθούμε να επιλύουμε κρίσεις που παρουσιάζονται», όπως χαρακτηριστικά προσθέτουν.
Μεταναστευτικό: «Δύσκολη η επιτήρηση στη Λιβύη»
Χαρακτηρίζοντας δύσκολη την επιτήρηση τόσο των θαλασσίων όσο και των χερσαίων, εσωτερικών, συνόρων της Λιβύης , ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για μια «δύσκολη άσκηση», τονίζοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη χώρα της ανατολικής Μεσογείου τόσο σε υποδομές όσο και σε εξοπλισμό για την επιτήρηση των ακτών.
Μιλώντας για την αυστηροποίηση των μέτρων και την απόφαση να «παγώσουν» οι αιτήσεις ασύλου, οι ίδιες πηγές -εκτός από την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών - προβάλουν και την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, τις τελευταίες εβδομάδας είχε παρατηρηθεί αλλαγή στο «modus operandi» των παράνομων δικτύων, καθώς από τις φουσκωτές λέμβους και τα μικρά πλοιάρια οι διακινητές πλέον μεταφέρουν μετανάστες με ψαράδικα άνω των τριάντα μέτρων, στοιβάζουν σε αυτά 300-400 μετανάστες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για ένα τραγικό ναυάγιο στο Λιβυκό Πέλαγος.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι μετά τη λήψη των μέτρων και τις συναντήσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη σε ανατολική και δυτική Λιβύη, στην παρούσα φάση παρατηρείται μία σημαντική μείωση στις ροές σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα εκτός απο την κοινή στάση με τις Βρυξέλλες ετοιμάζει κινήσεις και σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα από τον περασμένο Ιανουάριο συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη Μόνιμο Μέλος.