Επανάσταση στην παραγωγή τροφίμων: Σολομός εργαστηρίου σερβίρεται ήδη σε εστιατόριο τις ΗΠΑ!
Ο πρώτος σολομός από εργαστήριο φτάνει στο τραπέζι: Πρωτοπορία με γεύση και οικολογική συνείδηση.

Όπως αναφέρεται στο bgr.com, ένα εστιατόριο στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ ξεκίνησε να σερβίρει σολομό που δεν έχει παραχθεί φυσικά, αλλά σε εργαστήριο. Το γεγονός είναι ένα ορόσημο στην προσπάθεια για εξεύρεση βιώσιμων τροφών που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν θα εξαρτώνται από τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.
Το εστιατόριο που σερβίρει το πρώτο εργαστηριακό ψάρι
Το εν λόγω εστιατόριο λέγεται Kann και προσφέρει τον «συνθετικό» σολομό κάθε Πέμπτη από τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ιδιοκτητών, αν όλα πάνε καλά, θα προσφέρεται καθημερινά από τον Ιούλιο. Το προϊόν έχει ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την καθολική υιοθέτησή του. Ο σολομός αυτός κατατάσσεται σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη «οικογένεια» εργαστηριακών κρεάτων που στοχεύουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Πέρα από τον σολομό, στον κόσμο των εναλλακτικών πρωτεϊνών έχουν ήδη κυκλοφορήσει και άλλα είδη τεχνητού κρέατος, που ήδη σερβίρονται σε ορισμένα εστιατόρια στο Χονγκ Κονγκ. Η αυξανόμενη αποδοχή τους δείχνει ότι οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να φάνε «συνθετικά» κρέατα, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής τροφίμων.
Η τεχνολογία πίσω από τον καλλιεργημένο σολομό
Πίσω από την παραγωγή του «συνθετικού» σολομού βρίσκεται η Wildtype, εταιρεία καλλιέργειας θαλασσινών. Όπως ανακοίνωσε, το επόμενο τετράμηνο ο σολομός της θα φτάσει και σε άλλα τέσσερα εστιατόρια. Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό ποια θα είναι αυτά, το βήμα αυτό αποδεικνύει πως η τεχνολογία καλλιέργειας κυττάρων αρχίζει να βρίσκει τη θέση της στο τραπέζι του καταναλωτή, και όχι μόνο στο εργαστήριο.
Η έλευση του καλλιεργημένου σολομού αποτελεί σημείο καμπής, καθώς ανοίγει τον δρόμο και για άλλα είδη ψαριών που μπορούν να παραχθούν με αντίστοιχες μεθόδους. Το όφελος είναι διπλό: από τη μία εξασφαλίζει ότι η γεύση και η θρεπτική αξία του ψαριού παραμένει αναλλοίωτη, και από την άλλη μειώνει δραστικά την ανάγκη για αλιεία, προστατεύοντας τους ωκεανούς και τα οικοσυστήματα.
Πώς η εργαστηριακή τροφή μπορεί να σώσει το περιβάλλον
Σε μια εποχή όπου η υπεραλίευση έχει οδηγήσει πολλά θαλάσσια είδη στο χείλος της εξαφάνισης, η δημιουργία τροφής με βιώσιμο τρόπο δεν είναι απλώς μια καινοτομία, είναι αναγκαιότητα. Αν συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε αποκλειστικά από την παραδοσιακή αλιεία ή την κτηνοτροφία, το περιβαλλοντικό κόστος θα είναι δυσβάστακτο. Οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρει η βιοτεχνολογία δείχνουν ότι μπορούμε να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες χωρίς να εξαντλούμε τη φύση.