Formula 1 2025: Το διαμαντένιο σκάνδαλο του GP Μονακό- Όταν η F1 έγινε... ταινία
Όταν η F1 έγινε... Χόλιγουντ: Η Jaguar, οι σταρ του Ocean’s Twelve και το διαμάντι των 300.000 δολαρίων που χάθηκε για πάντα.

Μοιάζει με σενάριο βγαλμένο από ταινία ληστείας του Χόλιγουντ – και όμως, είναι 100% αληθινό. Τον Μάιο του 2004, η Formula 1 έκανε τη συνηθισμένη της στάση στο πριγκιπάτο του Μονακό για έναν ακόμα εντυπωσιακό αγώνα γεμάτο λάμψη, πλούτο και ταχύτητα. Όμως εκείνη τη χρονιά, κάτι λαμπερό έκλεψε την παράσταση – ένα διαμάντι αξίας 300.000 δολαρίων κολλημένο στη μύτη του μονοθεσίου της Jaguar. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
Το τεράστιο αυτό πετράδι, που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του Grand Prix, ήταν μέρος μιας εκκεντρικής διαφημιστικής καμπάνιας που τελικά εξελίχθηκε σε μία από τις πιο παράξενες και ανεξιχνίαστες ιστορίες στην ιστορία της F1. Εκείνη την εποχή, η Jaguar Racing – υπό την ιδιοκτησία της Ford – είχε μείνει πίσω σε επιδόσεις και έψαχνε απεγνωσμένα τρόπο να παραμείνει στο προσκήνιο.

Με την ταινία Ocean’s Twelve με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ να ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει, τα στελέχη της Jaguar συνεργάστηκαν με τη Warner Brothers, την εταιρεία παραγωγής της ταινίας, για να δημιουργήσουν ένα θεαματικό promo βασισμένο στην πλοκή της – την κλοπή ενός πολύτιμου αντικειμένου (στην ταινία ήταν ένα αυγό Fabergé). Η ιδέα; Να τοποθετηθούν δύο τεράστια, ανασφάλιστα (καμία εταιρία δεν έπαιρνε την ευθύνη) διαμάντια στη μύτη των μονοθεσίων της Jaguar.
Η συνεργασία έγινε με τον διάσημο οίκο διαμαντιών Steinmetz, που προμήθευσε δύο λευκά διαμάντια 1,4 καρατίων, αξίας περίπου 300.000 δολαρίων το καθένα, για τα αυτοκίνητα των Μαρκ Γουέμπερ και του νεαρού τότε Κρίστιαν Κλίεν. Αν υπολογίσουμε τον πληθωρισμό, η σημερινή τους αξία ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια. Οι Τζόρτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ και Ματ Ντέιμον ήταν εκεί για να στηρίξουν το promo. Όμως κανείς – μα κανείς – δεν σκέφτηκε τι θα γινόταν αν κάποιο από τα αυτοκίνητα χτυπούσε με άλλο μονοθέσιο ή χτυπούσε στις μπαριέρες…

Ο αγώνας στο Μονακό ήταν μόλις ο έκτος για τον άπειρο Κλίεν στη F1. Το να τοποθετήσεις ένα πολύτιμο και ανασφάλιστο (αυτό ειπώθηκε στο τέλος) διαμάντι σε ένα από τα πιο εύθραυστα σημεία ενός μονοθεσίου που οδηγείται από πρωτάρη, σε μια από τις πιο δύσκολες και στενές πίστες του πρωταθλήματος… ακούγεται σουρεαλιστικό.
Στον πρώτο κιόλας γύρο, ο Κλίεν τράκαρε ελαφρά με τις μπαριέρες στη στροφή Loews, προκαλώντας μικρές ζημιές στο εμπρός μέρος του μονοθεσίου. Ο ίδιος βγήκε αλώβητος, αλλά εγκατέλειψε. Το διαμάντι όμως… χάθηκε. Και δεν βρέθηκε ποτέ ξανά. Όπως δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος της ομάδας και βασικός υπεύθυνος για το deal με την Ocean’s Twelve, Ναβ Σίντου: «Έπρεπε να ανησυχώ για το μονοθέσιο ή τον οδηγό, αλλά ομολογώ πως το πρώτο μου συναίσθημα ήταν: “Πού είναι το διαμάντι;”»
Όταν το μονοθέσιο επέστρεψε στο γκαράζ δύο ώρες μετά, δεν υπήρχε κανένα ίχνος του πολύτιμου λίθου. Χωρίς οπτικό υλικό από τη σύγκρουση, κυκλοφόρησαν πολλές θεωρίες: κάποιοι πίστεψαν ότι το διαμάντι είχε κολλήσει στη μπαριέρα ή παρασύρθηκε με τα συντρίμμια και κατέληξε στη θάλασσα μέσω φρεατίου. Άλλοι θεώρησαν πως ξεκόλλησε πριν το ατύχημα – αφού φημολογείται ότι ήταν απλώς κολλημένο με κόλλα – και κάποιος τυχερός θεατής ή κριτής το... τσέπωσε. Υπήρξε ακόμη και η θεωρία ότι το διαμάντι δεν τοποθετήθηκε ποτέ και χρησιμοποιήθηκε ψεύτικο – κάτι που η Jaguar αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Το αποτέλεσμα; Η Jaguar μπορεί να μην κατάφερε τίποτα στην πίστα, αλλά το διαφημιστικό stunt πέτυχε: Έγινε παγκόσμια είδηση για εβδομάδες. Το 2004 ήταν και η τελευταία χρονιά της ομάδας στη Formula 1, πριν εξαγοραστεί από τη Red Bull – την ομάδα που στη συνέχεια έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του αθλήματος.
Περισσότερα από 20 χρόνια μετά, η ιστορία του διαμαντιού που «χάθηκε» στο Μονακό παραμένει ένα από τα πιο εξωφρενικά μυστήρια της Formula 1. Είναι απίστευτο να φανταστεί κανείς ότι μια ομάδα στελεχών ενέκρινε την τοποθέτηση ενός εξάψιφου σε αξία πολύτιμου λίθου στη μύτη ενός μονοθεσίου για να κινηθεί στους στενούς δρόμους του πριγκιπάτου. Αν τελικά το διαμάντι έπεσε στα χέρια κάποιου τυχαίου παρευρισκόμενου, τότε αυτός κρατά στα χέρια του ένα αστραφτερό κομμάτι της ιστορίας της F1.