Γιατί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή και για το μαγείρεμα
Γιατί να μειώσουμε την ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος

ΟRichard Hoffman, λέκτορας Διατροφικής και Μεταβολικής Βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire εξηγεί σε άρθρο που υπογράφει στο The Conversation ότι ο ελαιόλαδο και συγκεκριμένα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλά διαφορετικά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα η Ισπανική Προκαταρκτική μελέτη (η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη που έχει ποτέ γύρω από την Μεσογειακή Διατροφή) έδειξε ότι οι γυναίκες οι οποίες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή και χρησιμοποιούνταν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχαν κατά 62% μικρότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν συμβουλευτεί να κάνουν μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Ειδικοί οι οποίοι έχουν κάνει πολλές έρευνες γύρω από την Μεσογειακή διατροφή και την επίδρασή της στις χρόνιες ασθένειες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η πρωταρχική αιτία που η διατροφή αυτή προστατεύει κατά του καρκίνου του μαστού είναι λόγω της παρουσίας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (EVOO) σε αυτή. Υπάρχει επίσης η ένδειξη ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύει κατά του διαβήτη τύπου 2 και πολύ πιθανό και από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ.
Γιατί όμως το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τα άλλα λάδια μαγειρέματος; Η απάντηση βρίσκεται στην σύνθεσή του. Πέρα από τα λιπαρά που έχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιλαμβάνει πολλές φυτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες υπάρχουν στα φυτά και είναι συνδεδεμένες με πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως η μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και οι γνωστικές διαταραχές. Οι μελέτες επίσης έδειξαν ότι ο βασικός λόγος που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο για την υγεία μας είναι ακριβώς γιατί περιέχει πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες φαίνεται να έχουν επίσης πολλά οφέλη για το σώμα, όπως η βελτίωση του μικροβιώματος του στομάχου.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου.