Κάθε προσδοκία ξεπέρασε ο αριθμός των νέων προγραμματισμένων ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ο αριθμός χτύπησε ρεκόρ πενθημέρου.

Συγκεκριμένα, χθες προγραμματίστηκαν 37.233 νέα ραντεβού, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ του τελευταίου πενθημέρου. Μάλιστα, σημειώνεται ότι από τις 28 Ιουνίου, όταν και έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις μέτρων, έχουν κλειστεί συνολικά 345.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κοροναϊού.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από διάγγελμά του ανακοίνωσε πως οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία υποχρεούνται πλέον να κάνουν το εμβόλιο καθώς έρχονται σε καθημερινή επαφή με ηλικιωμένους.

«Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου» είπε.

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα επεκταθεί στους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από τον 1η Σεπτεμβρίου.

«Τσουχτερά» πρόστιμα και άδεια άνευ αποδοχών

Πρόστιμα και ποινές σε δομές υγείας και εργαζόμενους σε αυτές που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, μέχρι τις 16 Αυγούστου, το σύνολο του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Κυρώσεις

Επιπλέον, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις συγκεκριμένες δομές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά και για κάθε παράβαση, προβλέπεται:

5000 ευρώ για τη δομή και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων. Σημειώνεται τέλος πως όποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό του κύκλο, θα απέχει από την εργασία του και θα μπαίνει σε άδεια άνευ αποδοχών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις