Η ευεργετική επίδραση του τζίντζερ στα επίπεδα σακχάρου του αίματος
Το τζίντζερ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αναφορικά με τα ισχυρά του οφέλη στο σάκχαρο του αίματος.

Η ειδικός στη διατροφή και συγγραφέας του βιβλίου Spice Spice Baby, Kanchan Koya, Ph.D., επισημαίνει ότι η φλεγμονή έχει συσχετιστεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Όπως εξηγεί, η χρήση αντιφλεγμονωδών μπαχαρικών όπως το τζίντζερ μπορεί να συμβάλει θετικά στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης. Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά ευρήματα, η ίδια τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω επιστημονική έρευνα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των επιστημονικών δεδομένων που αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες του τζίντζερ βασίζεται σε μελέτες με συμπληρώματα διατροφής και όχι στη χρήση του ως συστατικό στη μαγειρική, κάτι που ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη σχέση του τζίντζερ με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα παραμένουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Η διαιτολόγος Colette Micko, που ειδικεύεται στον διαβήτη και συνεργάζεται με την πλατφόρμα Top Nutrition Coaching, αναφέρει ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν πως το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων. Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα γεύμα, η άνοδος των επιπέδων σακχάρου μπορεί να είναι πιο ήπια. Τα παραπάνω αποτελέσματα προέρχονται από μετα-ανάλυση δέκα επιστημονικών ερευνών που δημοσιεύθηκαν το 2018 στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το τζίντζερ ενδέχεται να αναστέλλει ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη και απορρόφηση των υδατανθράκων, ενώ φαίνεται πως επηρεάζει θετικά και μηχανισμούς που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Παράλληλα, ενδέχεται να προσφέρει προστασία στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.
Διάβασε περαιτέρω για τα οφέλη του τζίντζερ στο σάκχαρο.