Η ησυχία είναι χρυσός… για τον εγκέφαλο - Τι οφέλη θα δείτε σε μόλις τρεις ημέρες απουσίας θορύβου
Μόλις 72 ώρες ησυχίας αρκούν για να κάνει «επανεκκίνηση» ο εγκέφαλός σας, δείχνει νέα μελέτη.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο PNAS, αναφέρεται ότι η απουσία ήχου μπορεί να προκαλέσει χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, παρόμοιες με αυτές που προκαλούν μήνες διαλογισμού ή σωματικής άσκησης. Οι αλλαγές, μάλιστα, εμφανίζονται μόλις μετά από συνολικά 72 ώρες ησυχίας.
Όπως διαβάζουμε στο bgr.com, η πιο σημαντική αλλαγή παρατηρήθηκε στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Με μόλις τρεις ημέρες ησυχίας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσίασαν μετρήσιμη αύξηση στα εγκεφαλικά κύτταρα της περιοχής. Αυτού του είδους οι αλλαγές ήταν ακόμα μεγαλύτερες σε ανθρώπους που ήταν προηγουμένως εκτεθειμένοι σε θόρυβο, κάτι που επιβεβαιώνει τις υποθέσεις των επιστημόνων.
Σιωπή και εγκέφαλος
Η σιωπή επηρεάζει και την εγκεφαλική δραστηριότητα. Τα κύματα βήτα, που σχετίζονται με την εγρήγορση, δίνουν τη θέση τους στα πιο αργά κύματα άλφα και θήτα, που παράγονται κατά τον διαλογισμό και τη δημιουργία. Μετά από τρεις ημέρες απουσίας ήχου, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έφταναν στη δεύτερη κατάσταση πιο γρήγορα, εντός μερικών λεπτών και όχι ωρών.
Ησυχία και συναίσθημα
Ακόμα και τα συναισθηματικά οφέλη ήταν άξια λόγου. Μετά από μέρες ησυχίας, τα εγκεφαλικά κέντρα που ελέγχουν τα συναισθήματα άλλαζαν, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στην έρευνα να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά, να αντιλαμβάνονται τα δείγματα συναισθηματικού στρες και να ανταποκρίνονται με περισσότερη ακρίβεια στις συναισθηματικές απειλές.
Ανάμεσα στις μεταβολές που παρατήρησαν οι ερευνητές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων ξεχωρίζουν η σταθεροποίηση της διάθεσης, η βελτίωση των αισθήσεων (όραση, γεύση, όσφρηση και αφή), η μείωση των ακραίων αντιδράσεων και η αύξηση της συναισθηματικής αντοχής. Τα αποτελέσματα αυτά διήρκεσαν εβδομάδες μετά τη λήξη της περιόδου ησυχίας.
Ενίσχυση σκέψης και μνήμης
Η βελτίωση της σκέψης ήταν επίσης αξιοπρόσεκτη. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μεγαλύτερη ικανότητα διατήρησης πληροφοριών, ανάκλησης λεπτομερειών, επίλυσης προβλημάτων και έκαναν λιγότερα λάθη. Τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν σε όλες τις ηλικίες, από εργαζόμενους μέχρι συνταξιούχους.
Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι δεν χρειάζεται να πάτε σε κάποιο θέρετρο για να απολαύσετε τα οφέλη της ησυχίας. Δύο ώρες την ημέρα, ακόμα και σπαστές, είναι αρκετές για να παραχθούν μετρήσιμα αποτελέσματα. Μικροί περίπατοι χωρίς μουσική ή μερικά δεκάλεπτα μπορούν να κάνουν θαύματα, ενώ η μελέτη ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Το σίγουρο είναι ότι σε μια εποχή με ατέλειωτες ειδοποιήσεις και ηλεκτρονικά μέσα που παράγουν ήχο, η ησυχία μπορεί να είναι η αποτελεσματικότερη «θεραπεία» του εγκεφάλου.