Ο πανεύκολος τρόπος να αυξήσετε τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου (ενόψει Πανελληνίων εξετάσεων)
Μόλις 20 λεπτά γιόγκα ή περπατήματος την ημέρα αρκούν για να ενεργοποιήσουν τη μνήμη σας.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο The FASEB Journal αναφέρεται ότι η ήπια άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και αποθήκευση αναμνήσεων.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τσουκούμπα μελέτησαν την επίδραση της γιόγκα, των διατάσεων και του έντονου περπατήματος και βρήκαν ότι είναι από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Τα είδη άσκησης που επέλεξαν έχουν χαμηλό βαθμό καταπόνησης, κάτι που τις καθιστά κατάλληλες ακόμη και για ηλικιωμένους ή άτομα με καθιστική ζωή.
Ο ρόλος των νευροδιαβιβαστών στη λειτουργία του εγκεφάλου
Όπως διαβάζουμε στο bgr.com, οι επιστήμονες μελέτησαν τις νευροδιαβιβαστικές ουσίες ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη και πώς αυξάνονται με την άσκηση χαμηλής έντασης. Για να ρίξουν φως στη λειτουργία τους, μελέτησαν τη δραστηριότητα της κοιλιακής καλυπτρικής περιοχής (που παράγει ντοπαμίνη) και του εγκεφαλικού στελέχους (που παράγει νοραδρεναλίνη) και βρήκαν ότι αυξήθηκε η δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια ελαφριάς άσκησης.
Η ντοπαμίνη συνδέεται με την ευχαρίστηση και την κινητοποίηση, ενώ η νοραδρεναλίνη σχετίζεται με την προσοχή και τη συγκέντρωση. Η ταυτόχρονη ενεργοποίηση αυτών των δύο ουσιών φαίνεται να δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ενίσχυση της μνήμης και της μάθησης. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι προκαλούν μια έκρηξη στη δραστηριότητα του ιππόκαμπου, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων.
Η παραπάνω μελέτη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επιστημονικής προσπάθειας για την αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και των μηχανισμών που ενεργοποιούνται εξαιτίας της άσκησης. Τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά θετικά και δείχνουν ότι απλές μορφές άσκησης έχουν ευεργετική επίδραση στη μνήμη, ιδιαίτερα αν εφαρμόζονται με συνέπεια.
Μνήμη, διάθεση και πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων
Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες μελέτες, η τακτική ήπια άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ. Ο συνδυασμός φυσικής κίνησης και πνευματικής εγρήγορσης ενισχύει την εγκεφαλική πλαστικότητα και μπορεί να διατηρήσει τις γνωστικές λειτουργίες ενεργές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τέλος, η γιόγκα, οι διατάσεις και το έντονο περπάτημα δεν προσφέρουν μόνο εγκεφαλικά οφέλη αλλά και ψυχική ευεξία, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους και βελτιώνοντας τη διάθεση. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία του εγκεφάλου, προσβάσιμη σε όλους χωρίς κόστος ή εξειδικευμένο εξοπλισμό.