To πολύ αλάτι δεν σκοτώνει μόνο την καρδιά - Ποιο άλλο ζωτικό όργανο επηρεάζεται
Μπορεί το αλάτι να καταστρέψει τον εγκέφαλό σας; Οι επιστήμονες απαντούν: Ναι.

Το αλάτι είναι παντού: στα έτοιμα φαγητά, στα snacks, ακόμα και εκεί που δεν το φαντάζεστε. Όμως, νέα επιστημονικά ευρήματα αποκαλύπτουν πως η υπερβολική κατανάλωσή του δεν βλάπτει μόνο την καρδιά ή την πίεση, αλλά φθείρει κυριολεκτικά και τον εγκέφαλο. Και το χειρότερο; Μπορεί να φέρει τη γνωστική εξασθένηση ένα βήμα πιο κοντά, ακόμη και σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους.
Μπορεί το αλάτι να προκαλέσει άνοια
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στοNature Neuroscience, ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε αλάτι παρουσίασαν σημαντική μείωση της ροής αίματος στον εγκέφαλο και προβλήματα μνήμης -χωρίς καν να έχει αυξηθεί η πίεσή τους. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να έχετε υπέρταση για να επηρεαστεί ο εγκέφαλός σας από το πολύ αλάτι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα αλατιού προκάλεσαν μείωση του νιτρικού οξειδίου (NO), μιας ουσίας που διατηρεί τα αγγεία υγιή. Χωρίς αυτό, ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται επαρκώς, ανοίγοντας τον δρόμο για γνωστική εξασθένηση και άνοια αναφέρει το ενημερωτικό site του Weill Cornell Medicine.
Αλάτι, κατάθλιψη και το ανοσοποιητικό, η ύπουλη συμμαχία
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα ευρήματα για τη σύνδεση αλατιού και ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ποντίκια που κατανάλωναν πολύ αλάτι παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα της IL-17A -μιας φλεγμονώδους ουσίας που σχετίζεται με κατάθλιψη και άγχος, διαβάζουμε στο Wired.
Το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να ενεργοποιείται λανθασμένα με τη χρόνια πρόσληψη αλατιού, παράγοντας ουσίες που αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου. Η IL-17A δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση, αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης, φέρνοντας «θολούρα» στην καθημερινότητα.
Παράλληλα, διαταράσσεται και ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός — το «τείχος προστασίας» του εγκεφάλου. Η βλάβη σε αυτό το φράγμα επιτρέπει σε τοξίνες και φλεγμονώδεις ουσίες να διεισδύσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας χρόνιες βλάβες σύμφωνα με μελέτη στο PubMed.
Πώς να μειώσετε το αλάτι χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση
- Διαβάστε τις ετικέτες: Πολλά light προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου ως συντηρητικό
- Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι για να χετε τον απόλυτο έλεγχο
- Αντικαταστήστε το αλάτι με μυρωδικά: ρίγανη, βασιλικό, κύμινο και καπνιστή πάπρικα, τα οποία μπορούν να απογειώσουν τη γεύση
- Προσέξτε τις «κρυφές» πηγές: ψωμί, δημητριακά, έτοιμες σάλτσες και τυριά μπορεί να κρύβουν πολύ περισσότερο αλάτι απ’ όσο νομίζετε
- Επιλέξτε «φυσικές» γεύσεις: λεμόνι, ξύδι και ντομάτα μπορούν να προσδώσουν οξύτητα και ισορροπία στο φαγητό χωρίς καθόλου αλάτι
Συμπέρασμα
Η ιδέα ότι «λίγο αλατάκι δεν βλάπτει» καταρρίπτεται από τη σύγχρονη επιστήμη. Το αλάτι δεν είναι μόνο εχθρός της καρδιάς, αλλά και του μυαλού μας. Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλά από τα συμπτώματα —από «θολούρα» μέχρι κατάθλιψη -περνούν απαρατήρητα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Γιατί μια πρέζα λιγότερη σήμερα, μπορεί να σημαίνει καθαρότερο μυαλό αύριο.