Καλοκαιρινή λεμονάτη ρεβυθάδα
δανική επιλογή για χορτοφάγους ή όσους αγαπούν την απλότητα της μεσογειακής κουζίνας.

Η καλοκαιρινή ρεβυθάδα με λεμόνι και δεντρολίβανο είναι ένα ελαφρύ, δροσιστικό πιάτο, ιδανικό για τις ζεστές ημέρες. Τα ρεβύθια, αφού μαλακώσουν με μούλιασμα και βράσιμο, σιγομαγειρεύονται με κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη και αρωματικό δεντρολίβανο. Στο τέλος προστίθεται φρέσκος χυμός λεμονιού και ελαιόλαδο, που της δίνουν μοναδική φρεσκάδα. Σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεία φέτας ή ελιών. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, θρεπτική και χορταστική, χωρίς να βαραίνει. Ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή όσους αγαπούν την απλότητα της μεσογειακής κουζίνας.
Υλικά για 4 άτομα
- 500 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα από βραδύς)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο (ή ½ κ.γ. ξερό)
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 60 ml ελαιόλαδο (4 κουταλιές σούπας)
- Αλάτι, πιπέρι
- (Προαιρετικά) λίγο ξύσμα λεμονιού, κύμινο ή καυτερό πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζεις τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό με λίγη σόδα (αν θες να μαλακώσουν πιο εύκολα).
- Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένεις καλά και τα βράζεις σε καθαρό νερό για 10 λεπτά, μετά τα στραγγίζεις.
- Σε καθαρή κατσαρόλα, προσθέτεις τα ρεβύθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και το δεντρολίβανο.
- Σκεπάζεις με νερό (να τα καλύπτει 3-4 δάχτυλα).
- Σιγοβράζεις για περίπου 1-1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να μείνουν με λίγο ζουμί.
- Προσθέτεις το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο, ανακατεύεις και αφήνεις να πάρει 1-2 βράσεις.
- Σερβίρεις χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φέτα ή ελιές.
Extra tip
Μπορείς να την κάνεις ακόμα πιο δροσερή, προσθέτοντας στο σερβίρισμα ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό και λίγη ντομάτα κονκασέ.