Μοσχαράκι στρογκανόφ
Ένα τρυφερό, αρωματικό φαγητό που ταιριάζει υπέροχα με πουρέ πατάτας, ρύζι ή ζυμαρικά

Το μοσχαράκι στρογκανόφ είναι ένα κλασικό ρωσικό πιάτο με βελούδινη σάλτσα και πλούσια γεύση. Φτιάχνεται με λεπτές λωρίδες μοσχαρίσιου κρέατος, σοταρισμένο κρεμμύδι και μανιτάρια, ενώ η σάλτσα του δένει με κρέμα γάλακτος, μουστάρδα και πάπρικα. Το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό, αρωματικό φαγητό που ταιριάζει υπέροχα με πουρέ πατάτας, ρύζι ή ζυμαρικά. Η προετοιμασία του είναι σχετικά απλή, ενώ η γεύση του θυμίζει κάτι από παλιά ευρωπαϊκή κουζίνα με οικείο, comfort χαρακτήρα. Ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια ή πιο επίσημα γεύματα με φίλους.
Υλικά
- 700 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο ή σπάλα, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά ή πλευρώτους, κομμένα σε φέτες
- 1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα Dijon
- 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά (ή καπνιστή, αν προτιμάς)
- 100 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 200 ml ζωμός βοδινού (ή νερό με κύβο)
- 200 ml κρέμα γάλακτος (ή για πιο ελαφριά, γιαούρτι στραγγιστό 2%)
- Αλάτι και πιπέρι
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός (για το σερβίρισμα)
Προαιρετικά για συνοδευτικό
- Πουρές πατάτας
- Ρύζι ή φρέσκα ζυμαρικά
Εκτέλεση
- Προετοιμασία κρέατος: Ζέστανε το ελαιόλαδο και το 1 κ.σ. βούτυρο σε βαθύ τηγάνι. Σοτάρισε το μοσχαράκι σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, να πάρει χρώμα. Βγάλ' το και άφησέ το στην άκρη.
- Λαχανικά: Χαμήλωσε λίγο τη φωτιά, πρόσθεσε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρισε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Πρόσθεσε τα μανιτάρια και συνέχισε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθούν τα υγρά τους.
- Αρωματικά: Ρίξε τη μουστάρδα, την πάπρικα και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε το λευκό κρασί, άφησέ το 1-2 λεπτά να εξατμιστεί.
- Βράσιμο: Ρίξε τον ζωμό και το μοσχαράκι πίσω στο τηγάνι. Χαμήλωσε τη φωτιά και άσε το να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, να μαλακώσει το κρέας.
- Κρέμα: Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος (ή γιαούρτι), δοκίμασε και διόρθωσε με αλάτι και πιπέρι. Άφησέ το να σιγομαγειρευτεί για άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρισμα: Πασπάλισε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σέρβιρέ το ζεστό πάνω από πουρέ, ρύζι ή ζυμαρικά.