Συνταγή για Beef Bourguignon (Μοσχαράκι Μπουργκινιόν)
Το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό, ζουμερό φαγητό με βαθιά, γεμάτη γεύση.

Το Beef Bourguignon είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο, ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις ή κυριακάτικα τραπέζια. Συνδυάζει τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας με καρότα, κρεμμύδια, μανιτάρια και μπέικον, μαγειρεμένα αργά σε πλούσια σάλτσα κόκκινου κρασιού και μυρωδικών. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό, ζουμερό φαγητό με βαθιά, γεμάτη γεύση. Το Beef Bourguignon απαιτεί υπομονή στο μαγείρεμα, αλλά η προσπάθεια αποζημιώνεται απόλυτα. Σερβίρεται ιδανικά με πουρέ πατάτας, φρέσκο ψωμί ή ρύζι, απορροφώντας υπέροχα τη βελούδινη σάλτσα του. Είναι το απόλυτο comfort food, ζεστό, πλούσιο και απολαυστικό.
Beef Bourguignon (Μοσχαράκι Μπουργκινιόν)
Υλικά:
- 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ποντίκι), κομμένο σε μεγάλους κύβους
- 200 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 250 γρ. μανιτάρια, κομμένα στη μέση
- 2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
- 500 ml κόκκινο κρασί (καλό και γεμάτο σώμα, π.χ. Cabernet ή Merlot)
- 300 ml ζωμός βοδινού (ή νερό με κύβο ζωμού)
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλωναράκι θυμάρι ή 1/2 κουταλάκι ξερό
- Αλεύρι για πασπάλισμα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μαρινάρισμα (προαιρετικό):
Μπορείς από το προηγούμενο βράδυ να βάλεις το κρέας σε μπολ με το κρασί, το θυμάρι και τη δάφνη. Έτσι γίνεται πιο τρυφερό και αρωματικό.
Προετοιμασία:
- Βγάλε το κρέας από τη μαρινάδα (αν έκανες μαρινάρισμα) και στέγνωσέ το με χαρτί κουζίνας.
- Πασπάλισέ το με λίγο αλεύρι, αλάτι και πιπέρι.
Σοτάρισμα:
- Σε μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρεις πρώτα το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζεις και το κρατάς στην άκρη.
- Στο ίδιο λίπος (προσθέτεις λίγο λάδι αν χρειάζεται) σοτάρεις το κρέας μέχρι να πάρει ωραίο καστανό χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Το βγάζεις και το κρατάς κι αυτό στην άκρη.
Λαχανικά:
- Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρεις τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα για 5 λεπτά να μαλακώσουν.
- Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύεις καλά.
Μαγείρεμα:
- Ξαναβάζεις το κρέας και το μπέικον στην κατσαρόλα.
- Ρίχνεις το κρασί και τον ζωμό ώστε να σκεπάζονται σχεδόν όλα τα υλικά.
- Προσθέτεις τη δάφνη και το θυμάρι.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 2-2,5 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Τελείωμα
- Σοτάρεις τα μανιτάρια σε λίγο λάδι χωριστά και τα προσθέτεις στην κατσαρόλα 15 λεπτά πριν το τέλος.
- Αν θέλεις πιο δεμένη σάλτσα, μπορείς να αφήσεις το φαγητό να βράσει λίγο ακάλυπτο στο τέλος.
Σερβίρισμα
Σερβίρεις ζεστό με φρέσκο ψωμί, πουρέ πατάτας ή ρύζι!