Κατασκοπεία στη Σούδα: «Αμίλητος» ο Αζέρος - Επί 3 ημέρες κλεισμένος στο δωμάτιο και φωτογράφιζε
Η έρευνα της αστυνομίας προσπαθεί να αποκαλύψει τον παραλήπτη του υλικού, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για πολύ σοβαρή υπόθεση.
Συνεχίζεται το κατασκοπευτικό θρίλερ στα Χανιά, μετά τη σύλληψη ενός 26χρονου Αζέρου, ο οποίος εντοπίστηκε να καταγράφει συστηματικά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα.
Ο νεαρός άνδρας, που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπεία, διαθέτει πολωνικό διαβατήριο και είχε εγκατασταθεί από τις 18 Ιουνίου σε ξενοδοχείο της περιοχής, ζητώντας συγκεκριμένα δωμάτιο με θέα στο λιμάνι και την αμερικανική στρατιωτική βάση της Σούδας. Φαίνεται δε ότι αξιοποίησε αυτή τη «θέα» δεόντως.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, τα στοιχεία σε βάρος του είναι συντριπτικά καθώς στο κινητό τηλέφωνο του 26χρονου, στο λάπτοπ, τη φωτογραφική μηχανή και τα usb sticks του, έχουν βρεθεί σχεδόν 5.000 ψηφιακά πειστήρια (σ.σ. φωτογραφίες και βίντεο) από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα αλλά και τα πολεμικά πλοία που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι.
Τα στοιχεία έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση.
Φαίνεται επίσης ότι από τις 18 Ιουνίου που βρίσκεται στην περιοχή, ο Αζέρος βγήκε από το δωμάτιό του για πολύ μικρό χρονικό διάστημα κι αυτό μόνο για να πάρει κάποιες βασικές προμήθειες.
«Είμαι ένας απλός τουρίστας»
Ο συλληφθείς περιγράφεται από την αστυνομία ως σκληρός, λιγομίλητος -κι αυτό μόνο στα ρωσικά- καθώς αρνούμενος να συνεργαστεί. «Είμαι απλώς ένα τουρίστας που ήρθα για διακοπές», φέρεται να υποστήριξε στις πρώτες του καταθέσεις, χωρίς φυσικά να πείσει τις Αρχές.
Ο ίδιος προανακριτικά υποστηρίζει ότι, χωρίς φυσικά να πείσει ούτε τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, ούτε τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Το «κλειδί» για τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ είναι να καταφέρουν να «σπάσουν» το κρυπτογραφημένο σύστημα - εφαρμογή που χρησιμοποιούσε ο 26χρονος προκειμένου να στέλνει σχεδόν σε real time το υλικό που συνέλεγε σε άγνωστο άτομο.
«Πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας σε χρόνο και τόπο ιδιαίτερα ευαίσθητο λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», τόνιζε στο flash.gr πηγή της Κατεχάκη με γνώση της έρευνας.
Υπό διερεύνηση βρίσκεται το ενδεχόμενο ο νεαρός άνδρας να συνδέεται με άλλο άτομο από το Αζερμπαϊτζάν, που συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας στην Κύπρο και κατηγορείται για κατασκοπεία στις βρετανικές βάσεις.
Σημειώνεται ότι ο 26χρονος βρέθηκε χθες Δευτέρα (23/6) στα Δικαστήρια Χανίων, ωστόσο δεν είχε δικηγόρο. Ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.
