Μερίδα... μινιόν: Πώς Ozempic και Mounjaro αλλάζουν τα δεδομένα στα εστιατόρια - Οι νέες τάσεις
Μπορεί ένα φάρμακο για το διαβήτη να «κόψει» τις μερίδες στα εστιατόρια; Όχι μόνο μπορεί, το κάνει ήδη.

Σε έναν κόσμο όπου το φαγητό ήταν μέχρι πρόσφατα βασιλιάς, τα νέα αντιδιαβητικά φάρμακα τύπου GLP-1 (όπως το Ozempic, το Wegovy και το Mounjaro) κλέβουν τώρα την παράσταση και τα πιρούνια από τα χέρια των πελατών. Μετατρέποντας την πείνα σε ανάμνηση και την όρεξη σε... καπνό, οι νέοι αυτοί «βοηθοί αδυνατίσματος» δεν αλλάζουν μόνο ζυγαριές, αλλά και μενού.
Ο σεφ δεν είναι τρελός απλώς μαγείρεψε λιγότερο
Σε εστιατόρια του Λονδίνου, όπως το «Town», οι πάλαι ποτέ γενναιόδωρες μερίδες έχουν αρχίσει να θυμίζουν πιο πολύ tapas ή δοκιμαστικό μενού νηπιαγωγείου. Όπως διαβάζουμε στον διεθνή τύπο, ούτε λόγος για τριπλοψημένα παϊδάκια και βουνά από ριζότο. Τώρα παίζουν πιάτα μικρότερα, πιο κομψά, ιδανικά για κοινή χρήση, γιατί αν η πελάτισσα πάρει Ozempic, θα φάει δυο πιρουνιές και θα πει «ευχαριστώ, χόρτασα».
Οι σεφ δεν τρελάθηκαν. Απλώς προσαρμόζονται στην αγορά, καθώς βλέπουν τις παραγγελίες να μικραίνουν και τις σάλτσες να μένουν στο πιάτο. «Δώστε μας κάτι μικρό και εκλεπτυσμένο», λένε οι νέοι πελάτες. Κι έτσι, η haute cuisine μπαίνει σε πρόγραμμα διατροφής.
Το κρασί της παρέας... μένει στο ποτήρι
Η επίδραση των φαρμάκων δεν σταματά στο πιάτο. Οι εστιάτορες αναφέρουν κατακόρυφη πτώση στην κατανάλωση αλκοόλ. Οι νέοι «φίλοι της υγείας» δεν θέλουν δεύτερο ποτήρι κρασί, ούτε κοκτέιλ με ομπρελίτσα. Το μπαρ; Σχεδόν άδειο. Μερικά εστιατόρια απαντούν με «μισές» μερίδες ποτού ή mocktails. Δηλαδή κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, για να μη χαλάσει το Instagram αλλά και να μη... μεθύσει το πάγκρεας.
Ο φαρμακοποιός... νέος εχθρός του γκουρμέ;
Μέχρι πρότινος, ο μεγάλος εχθρός του εστιάτορα ήταν η δίαιτα ή το delivery. Τώρα; Ο γιατρός και η συνταγή. Τα φάρμακα GLP-1, που δημιουργήθηκαν για διαβητικούς τύπου 2, έχουν γίνει το νέο trend αδυνατίσματος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Καταστέλλουν την όρεξη, αυξάνουν τον κορεσμό, και αφήνουν τον καταναλωτή να κοιτάει το μενού όπως ένας χορτοφάγος κοιτάει μπριζολάδικο: με ενδιαφέρον, αλλά χωρίς πείνα.
Το μέλλον είναι… gourmet light
Οι ειδικοί της εστίασης βλέπουν μια αλλαγή που ξεκινά από τα ακριβά εστιατόρια και σιγά-σιγά «κατεβαίνει» προς τη μεσαία τάξη και την ταχυφαγία. Οι προσιτότερες εκδοχές αυτών των φαρμάκων θα μπορούσαν να κάνουν και το burger των 5 ευρώ να χρειάζεται... παιδικό μενού.
Το φαγητό εκτός σπιτιού φαίνεται να αλλάζει πρόσωπο. Και όπως πάντα, το στομάχι ακολουθεί το πορτοφόλι ή στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη σύριγγα. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, ίσως το μέλλον του dining out να είναι ένα μενού γεμάτο «γευστικές εμπειρίες» των 100 θερμίδων. Και ίσως η πιο χορταστική κουβέντα να είναι «θυμάσαι τότε που παραγγέλναμε ορεκτικό, κυρίως και επιδόρπιο;».
Υ.Γ.: Αν είστε εστιάτορας και βλέπετε τα ποτήρια άθικτα και τα πιάτα μισογεμάτα, μην ανησυχείτε. Δεν φταίει η κουζίνα. Φταίει ο Ozempic.