Θέλεις να τρως λιγότερο χωρίς να νιώθεις ότι στερείσαι; Αυτό το μπαχαρικό σου δίνει τη λύση
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και μια ήπια δόση «καυστικότητας» επιβραδύνει το ρυθμό κατανάλωσης του φαγητού, ενισχύοντας το αίσθημα κορεσμού.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Penn State αποκαλύπτει ότι η διακριτική προσθήκη καυτερής πιπεριάς στα γεύματα μπορεί να μειώσει την ποσότητα φαγητού και θερμίδων που καταναλώνουμε, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τη γεύση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και μια ήπια δόση «καυστικότητας» επιβραδύνει το ρυθμό κατανάλωσης του φαγητού, ενισχύοντας το αίσθημα κορεσμού.
Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση της ειδικού στη διατροφή δρα Paige Cunningham, παρακολούθησε 130 ενήλικες που κατανάλωσαν δύο πιάτα – chili με μοσχάρι ή κοτόπουλο tikka masala – σε δύο εκδοχές: ήπια και πικάντικη. Η καυτερή γεύση επιτεύχθηκε με ακριβείς αναλογίες καυτερής και γλυκιάς πάπρικας, χωρίς να αλλοιώνεται η βασική γευστική ταυτότητα των πιάτων.
Λιγότερες μπουκιές
Χάρη σε καταγραφή υψηλής ευκρίνειας, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν την πικάντικη εκδοχή έτρωγαν πιο αργά, με μικρότερες μπουκιές και χαμηλότερη ταχύτητα. Το αποτέλεσμα; Κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες αλλά ένιωσαν εξίσου χορτασμένοι.
«Η καυτερή πιπεριά μπορεί να λειτουργήσει ως ένα απλό και φυσικό μέσο για τον περιορισμό της υπερκατανάλωσης ενέργειας», αναφέρει ο καθηγητής John Hayes, συν-συγγραφέας της μελέτης. Αν και ο στόχος δεν ήταν ο άμεσος έλεγχος των μερίδων, τα ευρήματα δείχνουν ότι η βραδύτερη κατανάλωση – εξαιτίας της καυτερότητας – μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, χωρίς να μειώνεται η απόλαυση του φαγητού. Και αυτό είναι κρίσιμο, καθώς πολλές στρατηγικές ελέγχου της διατροφής αποτυγχάνουν ακριβώς επειδή μειώνουν την ευχαρίστηση.
Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους, διερευνώντας πώς η καυτερή γεύση μπορεί να επηρεάσει και άλλες πτυχές της διατροφικής συμπεριφοράς, όπως η κατανάλωση σνακ. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το McCormick Science Institute και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.