Οι ευφυείς άνθρωποι κάνουν λιγότερα λάθη στη ζωή τους και τελικά ζουν περισσότερα χρόνια
Η ευφυΐα μειώνει τα λάθη σε κρίσιμες αποφάσεις ζωής, όπως για την υγεία, τα χρήματα και προσδόκιμο ζωής.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Personality and Social Psychology ρίχνει φως σε ένα μυστήριο που απασχολεί εδώ και χρόνια επιστήμονες και οικονομολόγους: γιατί κάποιοι άνθρωποι παίρνουν καλύτερες αποφάσεις για τη ζωή τους από άλλους; Αν και η καθημερινότητα είναι περίπλοκη για όλους, φαίνεται ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα: μπορούν να προβλέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέλλον τους. Αυτή η ικανότητα αφορά σε σημαντικές αποφάσεις, όπως για τη συνταξιοδότηση ή τη διαχείριση της υγείας.
Όπως διαβάζουμε στο ZME Science, η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα 20 ετών από περισσότερους από 3.900 ηλικιωμένους στη Μεγάλη Βρετανία και έδειξε ότι όσοι είχαν υψηλότερο IQ προέβλεπαν με μεγαλύτερη ακρίβεια γεγονότα της ζωής τους. Όσοι είχαν χαμηλότερη νοημοσύνη παρουσίαζαν περισσότερα λάθη στις προβλέψεις τους, καθώς επηρεάζονταν περισσότερο από αβεβαιότητα, λανθασμένες εκτιμήσεις και εσφαλμένες προσδοκίες.
Η μελέτη που συνδέει IQ και σωστές προβλέψεις
Οι συμμετέχοντες στη μακροχρόνια μελέτη απαντούσαν σε ερωτήσεις όπως «ποια είναι η πιθανότητα να ζήσετε μέχρι τα 75;». Οι απαντήσεις τους, σε ποσοστά από 0 έως 100, συγκρίνονταν με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία προσδόκιμου ζωής από τη στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο στόχος δεν ήταν να διαπιστωθεί ποιος είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά ποιος κάνει αντικειμενικές εκτιμήσεις για τον εαυτό του.
Όσοι είχαν υψηλότερα σκορ σε τεστ νοημοσύνης έκαναν σαφώς λιγότερα λάθη. Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλότερα IQ, και ιδιαίτερα όσοι ανήκαν στο 2,5% του πληθυσμού με τις χαμηλότερες επιδόσεις, έκαναν σχεδόν διπλάσια σφάλματα σε σχέση με εκείνους στην κορυφή. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι προβλέψεις των λιγότερο ευφυών ατόμων δεν ήταν μόνο ανακριβείς, αλλά και ασυνεπείς. Όταν απαντούσαν στην ίδια ερώτηση σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, οι απαντήσεις τους διέφεραν σημαντικά, ενώ οι πιο έξυπνοι έδιναν πιο σταθερές και κοντινές στην πραγματικότητα εκτιμήσεις.
Η ομάδα ερευνητών δεν περιορίστηκε μόνο στη μέτρηση του IQ. Χρησιμοποίησαν επίσης γενετικά δεδομένα ώστε να εξετάσουν εάν η ευφυΐα έχει αιτιακή σχέση με την ακρίβεια των προβλέψεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ευφυΐα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή εκτίμηση μελλοντικών κινδύνων. Οι άνθρωποι με υψηλή βαθμολογία είχαν σημαντικά μικρότερα ποσοστά σφάλματος στις προβλέψεις τους.
Η ακρίβεια των έξυπνων προβλέψεων σε αριθμούς
Όσοι βρίσκονταν στο υψηλότερο εύρος του δείκτη νοημοσύνης εμφάνιζαν ποσοστά σφάλματος γύρω στο 12%, ενώ αυτοί στο χαμηλότερο άγγιζαν το 26%. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα πρόβλεψης δεν είναι απλώς θέμα εμπειρίας ή μόρφωσης, αλλά έχει και βιολογική βάση.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: η σωστή εκτίμηση του μέλλοντος επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Από την επιλογή επαγγέλματος μέχρι το πότε θα πάμε στον γιατρό, η ικανότητά μας να σταθμίζουμε τις πιθανότητες διαμορφώνει τις επιλογές μας. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η ευφυΐα σχετίζεται με την επιτυχία στη ζωή όχι μόνο λόγω γνώσεων, αλλά και χάρη στη δυνατότητα να βλέπει κανείς καθαρά το μέλλον.