Τζέφρι Πάιατ:Ως εξαιρετική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Πάιτ σημείωσε πως η εξαιρετική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών πραγματοποιείται μετά την «πολύ επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον με τον πρωθυπουργό», προκειμένου «να καταγραφούν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας το 2020».

Η είδηση έγινε γνωστή από το υπουργείο Εξωτερικών, που ανάρτησε μια φωτογραφία των δύο ανδρών από τη συνάντηση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάιατ έχει δηλώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια περιοχή συνεργασίας και σταθερότητας και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι ΗΠΑ στηρίζουν το σχέδιο του αγωγού EastMed. Σχετικά με το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας ο Αμερικανός πρέσβης έχει διαμηνύσει πως η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ξεκάθαρη και όσον αφορά νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη.Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, αναφέρθηκε στην αμερικανική θέση ότι κατοικημένα νησιά όπως η Κρήτη διαθέτουν επήρεια ίση με εκείνη που έχουν οι ηπειρωτικές ακτές κατά τον υπολογισμό επήρειας των θαλάσσιων ζωνών τους.Στο πλαίσιο συζήτησής του με δημοσιογράφους, σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Πάιατ ερωτήθηκε και για τις τουρκικές ενέργειες. Μάλιστα, παρέπεμπε διαρκώς και στις σχετικές τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη κατά τις διάφορες ομιλίες του στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και το «μονομερές μνημόνιο με τη Λιβύη» κινήσεις «αντιπαραγωγικές και προκλητικές».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία απάντησε καταφατικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ πάντα ήταν δεσμευμένες στην προσπάθεια αυτή. «Ασφαλώς και θα εμπλακούν οι ΗΠΑ, ασφαλώς θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση των εντάσεων Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο κ. Πάιατ και διευκρίνισε ότι «η απάντηση αν υπάρξει διπλωματική πρωτοβουλία, είναι ναι».Ο ίδιος έφερε ως παραδείγματα της διαχρονικής δέσμευσης των ΗΠΑ στη μεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την κατάσταση που επικράτησε σε δύο χρονικές στιγμές, πρώτον, μετά τον εμβολισμό του περιπολικού του λιμενικού «ΓΑΥΔΟΣ» από τουρκική ακταιωρό και, δεύτερον, μετά την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.