Πέτσας ΜΚΟ Ορούτς Ρέις: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha εξέφρασε τηναποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά και την ενδοχώρα ενώ άφησε αιχμές για τη στάση ορισμένων ΜΚΟ στον απόηχο των επεισοδίων στη Λέσβο τονίζοντας ότιθα παραμείνουν στο νησί οι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις.

Επεσήμανε πως προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι για να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν και όπως είπε, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη στάση της εάν αλλάξουν οι συνθήκες. Διαμήνυσε εξάλλου πως θα προχωρήσει απρόσκοπτα το σχέδιο για τις κλειστές δομές φιλοξενίας και απέδωσε τις καθυστερήσεις σε «χωροταξικά ζητήματα».

Επιπρόσθετα αποσαφήνισε πως η πρώτη κλειστή δομή που θα φτιαχτεί στη Σάμο θα είναι έτοιμη εντός του Φεβρουαρίου. Στη συνέχειαάφησε υπόνοιες ότι ορισμένες ΜΚΟ υποκινούν τα επεισόδια στη Λέσβο. «Δεν είναι τυχαίο που τα επεισόδια σημειώθηκαν την ημέρα που ψηφίζεται η τροπολογία (αυτή που καθιερώνει μητρώο καταγραφής των ΜΚΟ). Δεν είναι τυχαίο να βλέπουμε πρόσωπα που ταξιδεύουν από τα νησιά στην Τουρκία και πίσω. Θέλουμε να ελέγξουμε την κατάσταση μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου», είπε χαρακτηριστικά.

Εν μέρει το Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Για τα ελληνοτουρκικά και συγκεκριμένα για το περιστατικό με το Ορούτς Ρέις, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις των Τούρκων. Ξέραμε που βρίσκεται το σκάφος. Το πλοίο βρέθηκε εντός της υφαλοκρηπίδας εν μέρει λόγω της κακοκαιρίας. Υπάρχει ένα τρίπτυχο που βασιζόμαστε: Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μαζί μας και τη δύναμη να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επίσης, «άδειασε» τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα θέμα συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. «Η μόνη νομική εκκρεμότητα με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα. Και για την επίλυσή της εργαζόμαστε τόσα χρόνια. Γίνεται συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη. Να είμαστε ρεαλιστές για τον χρονικό ορίζοντα. Εμείς θέλουμε πρώτα να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα. Με τις τελευταίες κινήσεις, με τα μνημόνια με τη Λιβύη, η τουρκική προκλητικότητα δεν σταματά.. Αλλά εμείς κρατάμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Εάν υποχωρήσει η τουρκική προκλητικότητα θα προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές. Μιλάμε για μια μακρά διαδικασία», σημείωσε. Εκτίμησε πάντως πως «τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αποκλιμάκωση των προκλήσεων σε ρητορικό επίπεδο από τους Τούρκους και ελπίζουμε να συνεχιστεί».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις