Σαν σήμερα: Όταν ένας ιερέας «τόλμησε» να τα βάλει με τον Πάπα και βαπτίστηκε ως «Εωσφόρος»
Ένας Άγγλος ιερωμένος αμφισβήτησε όσα πρέσβευε η Καθολική Εκκλησία τον 14ο αιώνα - Δεν πήγε καλά αυτό...

Το έτος 1517 θεωρείται ευρέως το σημείο εκκίνησης της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης, οπότε ο Μαρτίνος Λούθηρος κάρφωσε τις Ενενήντα Πέντε Θέσεις του στην πόρτα μίας εκκλησίας στη Βιτεμβέργη. Οι μεταρρυθμιστικές απόψεις, ωστόσο, δεν ήταν κάτι καινούριο.
Κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, ο Τζον Ουίκλιφ, ένας Άγγλος ιερωμένος, εξέφρασε δημοσίως τις ανορθόδοξες απόψεις του για την κυριαρχία της Καθολικής Εκκλησίας, πράγμα που του έδωσε τη φήμη του «Εωσφόρου της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης». Σαν σήμερα, 4 Μαΐου του 1415, ο Τζον Ουίκλιφ καταδικάστηκε μετά θάνατον ως αιρετικός και όσοι είχαν επηρεαστεί από τη διδασκαλία του κάηκαν στην πυρά.

Είπε τα... αυτονόητα και κηρύχθηκε αιρετικός
Το 1374, ο Τζον Ουίκλιφ είχε διοριστεί εφημέριος μίας μικρής ενορίας στο Λάτεργουορθ του Λέστερσαϊρ. Από εκεί άρχισε να κηρύττει πως οι Γραφές δεν απαιτούσαν την ύπαρξη παπικής εξουσίας και εξέφρασε την αποδοκιμασία του απέναντι στα συγχωροχάρτια, τον πλούτο της Εκκλησίας και την απαίτηση για αγαμία των κληρικών.
«Η Αγγλία δεν ανήκει στον Πάπα. Ο Πάπας δεν είναι παρά ένας άνθρωπος, επιρρεπής στην αμαρτία όπως όλοι οι υπόλοιποι, όμως ο Χριστός είναι ο Βασιλεύς των Βασιλέων και το βασίλειο τούτο υπόκειται άμεσα και αποκλειστικά σε Εκείνον».
Δύο χρόνια αργότερα έγραψε το «On Civil Dominion» («Περί Κοσμικής Εξουσίας»), στο οποίο τόνιζε πως το βασίλειο έπρεπε να κυβερνάται αποκλειστικά από τον μονάρχη του. Επίσης, επέβλεψε τη μετάφραση και αντιγραφή των Γραφών στα αγγλικά, ήταν μία από τις πρώτες φορές στην Ιστορία που ολόκληρη η Βίβλος ήταν διαθέσιμη στην καθομιλουμένη.

Όσοι τον ακολούθησαν κάηκαν στην πυρά
Οι ριζοσπαστικές απόψεις του Ουίκλιφ αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλείς και μάλιστα έφτασαν να υιοθετηθούν από μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως ο Ιωάννης του Γκοντ, ο οποίος τον προστάτεψε από την επιθετική αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας.

Τα Χριστούγεννα του 1384, ο Τζον Ουίκλιφ υπέστη ένα θανάσιμο εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μέσα στην εκκλησία της ενορίας του στο Λάτεργουορθ. Οι απόψεις του όμως επιβίωσαν και οι ακόλουθοί του έλαβαν το υποτιμητικό προσωνύμιο «Lollards», που σήμαινε ουσιαστικά «αμόρφωτοι», «αστοιχείωτοι».
Το 1414, μία εξέγερση των Lollards, υπό την ηγεσία του σερ Τζον Όλντκασλ κατέληξε σε βίαιη καταστολή και κάψιμο των «αιρετικών». Οι διδασκαλίες του Ουίκλιφ επιβίωσαν της στάχτης και αναζωπυρώθηκαν κατά τον 16ο αιώνα, οπότε ο Ερρίκος Η’ αναζητούσε νομιμοποίηση για τη δική του Αγγλική Μεταρρύθμιση. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία...
