Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ψεύτης στην ιστορία - Ποιος ήταν ο θρυλικός βαρώνος Μινχάουζεν
Από ταξίδια στη Σελήνη μέχρι βόλτες με... οβίδες, ο βαρώνος Μινχάουζεν είναι η απόδειξη πως η φαντασία δεν έχει όρια.

Σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου 1720 γεννήθηκε στο Μποντενβέρντερ του Εκλεκτοράτου του Ανοβέρου ο Χιερόνιμους Καρλ Φρίντριχ, φράιχερ φον Μινχάουζεν — ο άνθρωπος που έμελλε να περάσει στην ιστορία τόσο ως στρατιωτικός όσο και ως ένας από τους πιο θρυλικούς παραμυθάδες της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
Αριστοκρατικής καταγωγής, υπηρέτησε ως αξιωματικός του ρωσικού ιππικού στους πολέμους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 1740. Μετά την αποστρατεία του το 1760, αποσύρθηκε στα κτήματά του στο Ανόβερο και έγινε γνωστός για τις ευφάνταστες διηγήσεις του — ιστορίες για απίθανα κατορθώματα ως στρατιώτης, κυνηγός και ταξιδευτής, που συχνά ξεπερνούσαν τα όρια της πραγματικότητας.
Οι αφηγήσεις του περιλάμβαναν ταξίδια στη Σελήνη, ιππασία πάνω σε κανόνια και διαφυγές από κινούμενες άμμους τραβώντας τον εαυτό του από τα μαλλιά.

Τα βιβλία που τον έκαναν πασίγνωστο
Οι απίθανες αυτές αφηγήσεις αποτέλεσαν τη βάση για μια σειρά βιβλίων με τίτλο «Οι Περιπέτειες του Βαρώνου Μινχάουζεν», τα οποία καθιέρωσαν τον ίδιο ως μυθικό χαρακτήρα. Η πρώτη συστηματική καταγραφή τους έγινε από τον Ρούντολφ Έριχ Ράσπε, ο οποίος εξέδωσε το 1785 στο Λονδίνο το έργο «Διηγήσεις του Μινχάουζεν περί των θαυμαστών αυτού ταξιδίων και εκστρατειών ανά τη Ρωσσίαν», βασισμένος σε παλαιότερες ιστορίες αλλά και στις φήμες που κυκλοφορούσαν για τον ίδιο τον βαρώνο.

Το έργο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με πολυάριθμες μεταφράσεις και παιδικές διασκευές, και γέννησε μια ολόκληρη λογοτεχνική παράδοση «τερατολογικών» αφηγήσεων — τις λεγόμενες «Μινχαουζενιές». Ο χαρακτήρας του Μινχάουζεν μάλιστα ενέπνευσε και την ψυχιατρική, καθώς το όνομά του δόθηκε στο «σύνδρομο Μινχάουζεν», που περιγράφει άτομα με τάση να επινοούν ασθένειες.
Ο εμβληματικός βαρώνος πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1797, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά που ισορροπεί ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα, η οποία συνεχίζει να εμπνέει μέχρι και σήμερα.

Οι πιο γνωστές «Μινχαουζενιές»
Ακολουθούν μερικά από τα πιο γνωστά «κατορθώματά» του βαρώνου Μινχάουζεν:
Το… μισό άλογο
Σε μια εκστρατεία, ένα κομμάτι από τα τείχη μιας πόλης έπεσε στο άλογό του, κόβοντάς το κυριολεκτικά στα δύο. Εκείνος, χωρίς να το καταλάβει, πήγε να το ποτίσει. Μόνο όταν το είδε να πίνει ασταμάτητα, πρόσεξε πως το νερό έφευγε… από πίσω. Το πίσω μισό έλειπε.

Το λιοντάρι και ο κροκόδειλος
Στη μέση ενός δάσους, ο Μινχάουζεν βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα λιοντάρι. Έτρεξε να σωθεί και έπεσε σ’ έναν γκρεμό, όπου τον περίμενε ένας κροκόδειλος με ανοιχτό στόμα. Τελικά, το λιοντάρι πήδηξε μαζί του και σφήνωσε στο στόμα του κροκόδειλου. Ο βαρώνος τους εξουδετέρωσε και τους δύο με ένα μαχαίρι!
Το καμπαναριό και τα χιόνια
Μια νύχτα καταχείμωνο, έδεσε το άλογό του σε ένα σίδερο που πρόβαλε λίγο απ’ το χιόνι και κοιμήθηκε. Το πρωί ξύπνησε δίπλα σε μια εκκλησία και το άλογο… κρεμασμένο στην κορυφή του καμπαναριού. Το σίδερο ήταν τελικά καμπάνα και το χιόνι είχε λιώσει!
Το κυνηγετικό κέρας
Μια παγωμένη νύχτα, δεν μπορούσε να σαλπίσει γιατί ο ήχος… πάγωνε μέσα στο κέρας. Όταν ζεστάθηκε δίπλα στο τζάκι, το κέρας άρχισε να παίζει μόνο του!
Η πτήση με… οβίδα
Για να περάσει σε εχθρικό στρατόπεδο χωρίς να τον πιάσουν, καβάλησε μια οβίδα που τον εκτόξευσε πάνω απ’ τις γραμμές του εχθρού. Έκλεψε το μυστικό και γύρισε πίσω… με νέα οβίδα.

Το σχοινί με τις πάπιες
Κατάπιε μια πάπια ένα σχοινί, το οποίο πέρασε μέσα από πολλές ακόμη. Όταν πέταξαν, σήκωσαν και τον ίδιο στον αέρα – κρατώντας το σχοινί σαν χαρταετό.
Η αλεπού και το καρφί
Μην έχοντας σφαίρες, χρησιμοποίησε ένα καρφί. Το κάρφωσε στην ουρά της αλεπούς πάνω σε έναν κορμό, και με λίγα χτυπήματα… της πήρε τη γούνα, χωρίς να την τραυματίσει!