Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Β’, και τελική, φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος σκαφών κλάσης J24, η οποία διοργανώθηκε από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (ΙΟΧ) στον κόλπο της Σούδας.
Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από ιστιοπλοϊκά ιδανικές φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες με μεγάλο νικητή της Β’ Φάσης αλλά και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2017 να αναδεικνύεται το πλήρωμα JMANIA.
Το πλήρωμα ΚΙΚΑ, αν και προηγούνταν στη βαθμολογία από την Α’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, τελικά δεν κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα, τερματίζοντας όμως στη διόλου ευκαταφρόνητη 2η θέση, αποδεικνύοντας την ανοδική περίοδο την οποία διανύει τα τελευταία χρόνια.
Στη 3η θέση, ένα επίσης σχετικά νεοσύστατο πλήρωμα, το ΑΝΑΣΣΑ, το οποίο επίσης έκανε την ανατροπή, καθώς με εμφατικό τρόπο ανήλθε μία θέση σε σύγκριση με την Α’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που είχε διεξαχθεί στην Πάτρα.
Ο αγώνας ξεκίνησε το Σάββατο 28/10 με τις εγγραφές και τους προβλεπόμενους ελέγχους και οι ιστιοδρομίες ξεκίνησαν στην ώρα τους. Και τις 3εις ημέρες, ο άνεμος είχε διεύθυνση περίπου από τις 255 έως και τις 295 μοίρες με την ένταση να διακυμαίνεται από 9 έως και 16-17 κόμβους.
Με αυτόν τον αέρα ολοκληρώθηκαν οι 9 από τις 10 ιστιοδρομίες του αγώνα, ενώ η τελευταία χαρακτηρίστηκε από αλλαγή διεύθυνσης ανέμου από τις 320 μοίρες με αποτέλεσμα να μετακινηθεί ο ιστιοπλοϊκός στίβος.
Η τελευταία όμως ιστιοδρομία του αγώνα αποτέλεσε και τη σημαντικότερη καθώς διαμόρφωσε τα τελικά αποτελέσματα των θέσεων 2 έως 5, όπου στη 2 και 3 θέση βρέθηκαν να ισοβαθμούν δύο πληρώματα ενώ το πλήρωμα στη 4η θέση απείχε μόλις 1 βαθμό ποινής από το πλήρωμα της 5ης θέσης.
Όλα τα πληρώματα έπλευσαν ανταγωνιστικά διεκδικώντας τις πρωτιές και τις καλύτερες θέσεις, έτσι η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής;
 • 1η θέση, το πλήρωμα JMANIA από το Ναυτικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου με κυβερνήτη τον Καμπουρίδη Π. και πλήρωμα τους Κυφίδης Χρ., Σκοτίδα Κ., Τριδήμας Κ., Ντόντου Φ.
 • 2η θέση, το πλήρωμα ΝΙΚΟΛΑΣ από τον ΙΟΧ με κυβερνήτη τον Οικονόμου Μ. και πλήρωμα τους Ταγαρόπουλος Α., Γιακουμιδάκης Ι., Βερυκάκης Α., Πετράκη Ε.Ι.
 • 3η θέση, το πλήρωμα ΚΙΚΑ από το Ναυταθλητικό Όμιλο Γαζίου Κρήτης (ΝΟΓΚ) με κυβερνήτη τον Διαλεχτάκη Γ. και πλήρωμα τους Κασαπάκης Γ., Αγγελάκης Μ., Σωτηρίου Στ., Γαράκη Χ.
 • 4η θέση, το πλήρωμα ΑΝΑΣΣΑ από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ηρακλείου (ΙΟΗ) με κυβερνήτη τον Καπνίσης Ν. και πλήρωμα τους Σουρλίγκας Μ., Βερβελάκης Ν., Βουλγαρίδου Μ., Παπαδοβασιλάκη Ε
 • 5η θέση, το πλήρωμα ΜΙΝΟΑΝ SPIRIT από το ΝΟΓΚ με κυβερνήτη τον Παλλήκαρη Α. και πλήρωμα τους Καρυωτάκης Ν., Δαυίδ Π., Καμπιτάκης Ν., Καλυβίτης Ν. και Μανδελενάκη Α.
 • 6η θέση, το πλήρωμα PHYSALIA PHYSALIS από το Ιστιοπλοϊκό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης με κυβερνήτη τον Ρούσσης Μ. και πλήρωμα τους Πετεκίδης Γ., Εφραίμογλου Χρ., Σοφικίτης Δ., Καπετανάκης Γ. Γλύνος Μ., Μακριδάκη Ελ.
 • 7η θέση, το πλήρωμα ΣΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Γ. Λυρώνη και πλήρωμα τους Κοσκινοπούλου Μ., Λενακάκη Στ., Δόξας Π., Τσικανδυλάκης Μ.
 • 8η θέση, το πλήρωμα ΜΟΜΕΝΤUM από τον ΝΟΓΚ με κυβερνήτη τον Βιτσάκη Γ. και πλήρωμα τους Σεβαστάκη Μ., Ατζολετάκη Ε., Τζικολαϊ Μ., Ανεβλαβής Μ., και Κατσαούνης Δ.
 • 9η θέση, το πλήρωμα ΑRIBA από το Ναυτικό Όμιλο Χανίων με κυβερνήτη τον Γκιόκας Αθ. και πλήρωμα τους Καλαμπαλίκης Γ., Χαροντάκης Μ., Ζαχαριουδάκης Ν., Κυμινουλάκης Πρ., Ζησιμάτος Μ.
 • 10η θέση, το πλήρωμα DJ από τον ΙΟΗ με κυβερνήτη τον Μαλλιωτάκης Γ. και πλήρωμα τους Κοκκάλη Ε., Καλαμπόκης Α., Ανδριανάκης Γ., Κουτσούμπας Ηλ.
Στο σύνολο και των δύο φάσεων, η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής
 • 1η θέση, το πλήρωμα JMANIA (23 βαθμούς ποινής)
 • 2η θέση, το πλήρωμα ΚΙΚΑ (33 βαθμούς ποινής)
 • 3η θέση, το πλήρωμα ΑΝΑΣΣΑ (67 βαθμούς ποινής)
 • 4η θέση, το πλήρωμα MINOAN SPIRIT (75 βαθμούς ποινής)
 • 5η θέση, το πλήρωμα PHYSALIA PHYSALIS (78 βαθμούς ποινής)
 • 6η θέση, το πλήρωμα ΝΙΚΟΛΑΣ (79 βαθμούς ποινής)
 • 7η θέση, το πλήρωμα ΣΗΜΕΡΑ (93 βαθμούς ποινής)
 • 8η θέση, το πλήρωμα MOMENTUM (95 βαθμούς ποινής)
 • 9η θέση, το πλήρωμα ARIBA (138 βαθμούς ποινής)
 • 10η θέση, το πλήρωμα DJ (148 βαθμούς ποινής)
Πέραν του αγωνιστικού μέρους, ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Κλάσης J24, όπου, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε και το αγωνιστικό πρόγραμμα του επόμενου έτους. Οι απονομές πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ναυταθλητικού Κέντρου της Σούδας με τη θερμή, όπως πάντα, φιλοξενία του διοργανωτή ομίλου, και τα πληρώματα, μέσα σε ευχάριστο και κεφάτο κλίμα, έδωσαν ραντεβού για την επόμενη αγωνιστική χρονιά.
Ο καθορισμός της τελικής κατάταξης του αγώνα στην τελευταία ιστιοδρομία δημιουργεί ελπίδες για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ανταγωνιστική χρονιά το 2018, ενώ η προσέλκυση ιστιοπλόων με παγκόσμια εμβέλεια όπως αυτή του Π. Καμπουρίδη, αναδεικνύει τη σημαντικότητα της κλάσης σκαφών J24 στην Ελλάδα, ενόψει και του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Σκαφών J24 που θα διοργανωθεί το 2019 από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών.
Για ακόμα μία φορά και για όλο το έτος του 2017, η Διοίκηση και τα μέλη της Ελληνικής Κλάσης Σκαφών J24 ευχαριστούν θερμά την ΑΝΕΚ LINES – BLUE STAR FERRIES για την ευγενή τους χορηγία και τη συνεχή διευκόλυνση της μεταφοράς των σκαφών και των πληρωμάτων καθώς και το χορηγό εξοπλισμού και ρουχισμού VMG Factory.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις