Παγωτό καραμέλα (χωρίς παγωτομηχανή)
Παγωτό με έντονη γεύση καραμέλας, πλούσιο και αφράτο, που φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κλέβει την παράσταση.

Αυτό το παγωτό καραμέλα είναι η απόλυτη λιχουδιά του καλοκαιριού – εύκολο, χωρίς παγωτομηχανή και με πλούσια γεύση dulce de leche. Χρειάζεσαι μόνο λίγα υλικά: καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, κρέμα γάλακτος, βανίλια και λίγο αλάτι για ισορροπία. Η σαντιγί ενσωματώνεται απαλά, δημιουργώντας μια βελούδινη υφή που παγώνει τέλεια. Μια κουταλιά σάλτσας καραμέλας από πάνω και λίγοι καραμελωμένοι ξηροί καρποί απογειώνουν το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα παγωτό με έντονη γεύση καραμέλας, πλούσιο και αφράτο, που φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και κλέβει την παράσταση.
Υλικά
- 1 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (dulce de leche – 397 g)
- 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (πολύ κρύα, από το ψυγείο)
- 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1-2 κουταλιές σούπας ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά – για πιο μαλακή υφή)
- 3-4 κουταλιές σούπας σάλτσα καραμέλας (για swirl/διακόσμηση – έτοιμη ή σπιτική)
- 2-3 κουταλιές σούπας καραμελωμένοι ξηροί καρποί (προαιρετικά – για τραγανή υφή)
Εκτέλεση
- Χτύπα την κρέμα με τη βανίλια σε σαντιγί (μέχρι να σχηματίζει απαλές κορυφές).
- Σε μπολ, ανάμειξε το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα με το αλάτι και το προαιρετικό αλκοόλ.
- Πάρε 2-3 κουταλιές από τη σαντιγί και ανακάτεψέ τες με το μείγμα καραμέλας για να μαλακώσει.
- Δίπλωσε απαλά την υπόλοιπη σαντιγί μέσα στο μείγμα με κυκλικές κινήσεις.
- Μετάφερε σε δοχείο, κάνε swirl με τη σάλτσα καραμέλας και πασπάλισε τους ξηρούς καρπούς.
- Κάλυψε και βάλε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλη νύχτα.
- Βγάλε το παγωτό και ξαναχτύπησε το στο μίξερ ώσπου να ξεπαγώσει, Μετέφερε το πίσω στο δοχείο και πάγωσε το για άλλες 6 ώρες.
Tips
Αν δεν έχεις έτοιμο dulce de leche, μπορείς να φτιάξεις πολύ εύκολα:
Βράζεις το κλειστό κουτί ζαχαρούχου γάλακτος για 2 ώρες σε κατσαρόλα με νερό (να το καλύπτει πλήρως), το αφήνεις να κρυώσει τελείως και είναι έτοιμο.