Σπιτική πορτοκαλάδα Squash με στέβια
Μια φυσική επιλογή για όσους θέλουν γεύση και φρεσκάδα χωρίς ζάχαρη!

Φτιάξε σπιτική πορτοκαλάδα τύπου squash με στέβια και απόλαυσε ένα δροσιστικό, φυσικό ρόφημα χωρίς ζάχαρη και περιττές θερμίδες. Με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, λίγες σταγόνες λεμονιού και άρωμα από ξύσμα πορτοκαλιού, δημιουργείς ένα ελαφρύ, συμπυκνωμένο σιρόπι που αραιώνεται εύκολα με νερό ή σόδα. Ιδανική για μικρούς και μεγάλους, η πορτοκαλάδα αυτή δεν περιέχει συντηρητικά και διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 10 μέρες. Μπορείς να την παγώσεις σε παγάκια για άμεση χρήση. Μια φυσική επιλογή για όσους θέλουν γεύση και φρεσκάδα χωρίς ζάχαρη!
Υλικά
- 1 λίτρο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (κατά προτίμηση από βιολογικά πορτοκάλια)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (μόνο το πορτοκαλί μέρος)
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 6–8 γρ. σκόνη στέβιας (ή ποσότητα ισοδύναμη με 200–250 γρ. ζάχαρη – εξαρτάται από τη μάρκα)
- Προαιρετικά: ½ κ.γ. κιτρικό οξύ (για συντήρηση και δροσερή γεύση)
Εκτέλεση
- Σούρωσε τον χυμό πορτοκαλιού για να είναι καθαρός από ίνες και κουκούτσια.
- Βάλε τον σε κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
- Ζέστανε σε μέτρια φωτιά (χωρίς να βράσει δυνατά), για περίπου 10 λεπτά, για να ενωθούν τα αρώματα.
- Αφαίρεσε από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει ελαφρά.
- Πρόσθεσε τη στέβια (και το κιτρικό οξύ, αν χρησιμοποιείς) και ανακάτεψε καλά να διαλυθεί τελείως.
- Σούρωσε ξανά και βάλε το συμπύκνωμα σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια.
Πώς το σερβίρεις
- Αναλογία αραίωσης:1 μέρος σιρόπι squash + 4 μέρη κρύο νερό ή ανθρακούχο
(δοκίμασε και προσαρμόζεις στη γεύση)
Extra ιδέες
- Λίγα φυλλαράκια δυόσμου
- Παγάκια με φλούδα πορτοκαλιού
- Splash από ανθρακούχο με γεύση λεμόνι για περισσότερη φρεσκάδα
Συμβουλές
- Διατηρείται στο ψυγείο για έως και 10–12 μέρες
- Αν θέλεις μεγαλύτερη διάρκεια, μπορείς να παγώσεις σε παγοκύστες και να το αραιώνεις όταν το χρειάζεσαι.