Τα παραισθησιογόνα μανιτάρια χαρίζουν χρόνια ζωής - Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη
Η ψιλοκυβίνη των «μαγικών μανιταριών» δείχνει να επιβραδύνει τη γήρανση σε κύτταρα και ποντίκια.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό npj Aging, η ψιλοκυβίνη, η δραστική ουσία που υπάρχει στα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια», φαίνεται να επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τόσο σε ανθρώπινα κύτταρα όσο και σε ηλικιωμένα ποντίκια, σύμφωνα με νέα εργαστηριακή μελέτη.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ουσία βελτιώνει επίσης την ποιότητα του τριχώματος στα ζώα, κάτι που υποδηλώνει πως η επίδρασή της εκτείνεται συνολικά στη φυσιολογία της γήρανσης και όχι μόνο στο προσδόκιμο ζωής των κυττάρων.
Όπως διαβάζουμε στο Live Science η ψιλοκυβίνη έχει μελετηθεί κυρίως για τη θεραπευτική της δράση σε ψυχικές ασθένειες όπως στην κατάθλιψη, το άγχος και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αν και οι πρώτες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ο ακριβής μηχανισμός δράσης της παραμένει ασαφής. Μια νέα θεωρία, υποστηρίζει ότι η ουσία βοηθά στη διατήρηση του μήκους των τελομερών (των προστατευτικών άκρων του DNA).
Η επιστήμη της γήρανσης
Oι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής Baylor στο Τέξας χορήγησαν διαφορετικές δόσεις ψιλοσίνης – της δραστική μορφής της ψιλοκυβίνης στο σώμα – σε καλλιέργειες κυττάρων πνεύμονα και δέρματος. Διαπίστωσαν ότι η διάρκεια ζωής τους αυξήθηκε έως και 57%, ανάλογα με τη δόση. Παράλληλα, η ψιλοσίνη διατήρησε το μήκος των τελομερών, μείωσε το οξειδωτικό στρες και αύξησε τα επίπεδα της πρωτεΐνης Sirt1, που σχετίζεται με τη μακροβιότητα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα κύτταρα παρουσίασαν χαρακτηριστικά που παρατηρούνται συνήθως σε πιο νεανικά κύτταρα. Όλα τα βιολογικά σημάδια που δοκιμάστηκαν – από το οξειδωτικό στρες έως τα τελομερή – έδειξαν βελτίωση, εκπλήσσοντας του επιστήμονες.
Αποτελέσματα σε ποντίκια: Ενδείξεις μακροβιότητας
Στο επόμενο στάδιο, η ομάδα μελέτησε τις επιδράσεις της ψιλοκυβίνης σε ποντίκια ηλικίας 19 μηνών – που αντιστοιχούν περίπου σε ανθρώπους 60 ετών. Τα ζώα έλαβαν μία δόση ψιλοκυβίνης κάθε μήνα επί 10 μήνες. Στο τέλος της περιόδου, το 80% των ποντικιών που έλαβαν την ουσία ήταν ακόμα ζωντανά, έναντι 50% στην ομάδα ελέγχου. Εντυπωσιακά, παρατηρήθηκε επαναφορά της τριχοφυΐας και αποκατάσταση του φυσικού χρώματος στο τρίχωμα τους.
Αν και οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στα ποντίκια είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που δίνονται σε ανθρώπους, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στον ταχύτερο μεταβολισμό των ζώων. Επομένως, η ουσία παραμένει ενεργή για μικρότερο διάστημα, άρα απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα για παρόμοια βιολογική δράση.
Η ψιλοκυβίνη, όπως και άλλα ψυχεδελικά φάρμακα, φαίνεται να επιδρά όχι μόνο στη χημεία του εγκεφάλου, αλλά και στην ανοσολογική λειτουργία και την ανθεκτικότητα στο στρες – δύο παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οργάνων με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη μελέτη ιδιαίτερη είναι ότι συνδέει αυτές τις επιδράσεις με τα τελομερή, τα οποία θεωρούνται βασικός δείκτης της βιολογικής γήρανσης.
Τα ενθαρρυντικά αυτά δεδομένα ανοίγουν νέες προοπτικές για τη χρήση της ψιλοκυβίνης όχι μόνο στην αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων, αλλά και στην επιβράδυνση της γήρανσης και των σχετικών παθήσεων. Οι ερευνητές σχεδιάζουν πλέον να μελετήσουν τη βέλτιστη δόση και τους πιθανούς κινδύνους της χρήσης σε ανθρώπους, με στόχο την ανάπτυξη θεραπειών που να προάγουν την υγιή γήρανση με ασφάλεια.