Taste Atlas: Δύο ελληνικές σούπες με θαλασσινά στις 100 καλύτερες του κόσμου
Ποιες είναι οι ελληνικές σούπες που συγκαταλέγονται στις καλύτερες του κόσμου σύμφωνα με το Taste Atlas.

Για ακόμη μ;iα φορά, η ελληνική κουζίνα αποδεικνύει ότι έχει διαρκή και σημαντική παρουσία στον διεθνή γαστρονομικό οδηγό «Taste Atlas».
Η πιο πρόσφατη λίστα του οδηγού, η οποία αναδεικνύει τις καλύτερες σούπες θαλασσινών στον κόσμο, επιβεβαιώνει τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 24η θέση με την παραδοσιακή ψαρόσουπα και την 48η θέση με την αυθεντική κακαβιά.

Οι ελληνικές σούπες που ξεχώρισαν
Η ελληνική ψαρόσουπα περιγράφεται ως ένα πιάτο απλό αλλά εξαιρετικά γευστικό. Παρασκευάζεται συνήθως με ψάρια όπως το μπαρμπούνι και το λυθρίνι, τα οποία συνδυάζονται αρμονικά με λαχανικά όπως καρότα και σέλινο. Μετά το μαγείρεμα, το ψάρι αφαιρείται και ο ζωμός βράζει με ρύζι. Συχνά εμπλουτίζεται με αυγολέμονο (χτυπημένο αυγό με χυμό λεμονιού), καθιστώντας την ψαρόσουπα ένα χορταστικό αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ πιάτο, σύμφωνα με το Taste Atlas.
Η κακαβιά, με τις ρίζες της σε ταπεινές παραδόσεις, αποτελεί ένα πιάτο με μεγάλη ιστορία. Αρχικά, φτιαχνόταν από τα μικρά ψάρια που περίσσευαν από την ημερήσια ψαριά, σε συνδυασμό με κρεμμύδια, πατάτες και ελαιόλαδο. Το όνομά της προέρχεται από το «κακάβι», την κατσαρόλα στην οποία παραδοσιακά μαγειρευόταν. Σήμερα, οι σύγχρονες συνταγές μπορεί να περιλαμβάνουν μια μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών και λαχανικών, διατηρώντας όμως την αυθεντική της γεύση.

Οι κορυφαίες σούπες θαλασσινών παγκοσμίως
Σύμφωνα με το Taste Atlas, οι τρεις κορυφαίες σούπες θαλασσινών παγκοσμίως είναι η Salmon soup (Lohikeitto) και η Finnish fish soup (Kalakeitto) από τη Φινλανδία, καθώς και η Tom yum από την Ταϊλάνδη. Ωστόσο, η παρουσία δύο ελληνικών πιάτων σε μια τέτοια παγκόσμια κατάταξη υπογραμμίζει τη διαρκή αναγνώριση της ελληνικής γαστρονομίας στη διεθνή σκηνή.
Αναλυτικά το Top10 του Taste Atlas:
- Salmon soup (Lohikeitto), Φινλανδία
- Finnish fish soup (Kalakeitto), Φινλανδία
- Tom yum, Ταϊλάνδη
- Peruvian shrimp chowder (Chupe de camarones), Περού
- Cullen Skink, Σκωτία
- Shrimp Bisque, ΗΠΑ
- She-crab soup, ΗΠΑ
- Laksam, Μαλαισία
- Encebollado, Εκουαδόρ
- Vietnamese Sweet and Sour Soup (Canh chua cá), Βιετνάμ