Taste Atlas: Αυτό είναι το κορυφαίο πιάτο με γαρίδες στον κόσμο - Και είναι ελληνικό
Ο γαστρονομικός οδηγός δημοσίευσε τη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με γαρίδες και στην πρώτη θέση φιγουράρει ένας λαχταριστός μεζές που μυρίζει Ελλάδα.

Είναι γνωστή η λατρεία των αναγνωστών του Taste Atlas στην ελληνική κουζίνα, με τα ελληνικά πιάτα να φιγουράρουν συχνά-πυκνά στις κορυφαίες θέσεις σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Και από τη λίστα με τα πιο νόστιμα πιάτα του κόσμου, στα οποία βασικό συστατικό είναι οι γαρίδες ή οι καραβίδες δεν θα μπορούσε να λείπει το ελληνικό άρωμα.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας του γαστρονομικού οδηγού βρίσκεται ένας λαχταριστός ελληνικός, που μυρίζει Ελλάδα και που η γεύση του μας ταξιδεύει στα ελληνικά νησιά. Πρόκειται για το συμιακό γαριδάκι «μία από τις πιο χαρακτηριστικές θαλασσινές λιχουδιές του νησιού της Σύμης. Είναι μια μοναδική ποικιλία από μικροσκοπικές γαρίδες που ζουν στη θάλασσα γύρω από το νησί. Φωτεινά κόκκινα, ντελικάτα και γλυκά, τα μικρά γαριδάκια είναι γεμάτα γεύση, γεγονός που τα έχει κάνει διάσημα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο».

Όπως συμπληρώνει ο γαστρονομικός οδηγός: «Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να απολαύσετε αυτά τα μικροσκοπικά οστρακοειδή είναι να τα τηγανίσετε σε ελαιόλαδο και σκόρδο μέχρι να γίνουν τραγανά, συνήθως καρυκευμένα μόνο με αλάτι και πιπέρι. Λόγω της ευαίσθητης φύσης τους, οι τηγανητές γαρίδες τρώγονται συνήθως ολόκληρες, συμπεριλαμβανομένων των ουρών, των κελυφών και των κεφαλιών. Μερικές φορές μπορούν να αλειφθούν με αλεύρι και κορν φλάουρ πριν τηγανιστούν και συνήθως δεν εμπλουτίζονται με άλλα αρώματα ή σάλτσες, εκτός από μια προαιρετική δόση λεμονιού. Οι τηγανητές γαρίδες Σύμης αποτελούν έναν εξαιρετικό συνοδευτικό μεζέ για ένα ποτήρι ελληνικό ούζο ή τοπική ρακή».
Στην 21η θέση της λίστας εξάλλου, βρίσκεται ακόμη ένα ελληνικό πιάτο, οι γαρίδες σαγανάκι. «Αυτό το κλασικό ελληνικό πιάτο αποτελείται από σοταρισμένες γαρίδες που παραδοσιακά γλασάρονται με ούζο με γεύση γλυκάνισου, στη συνέχεια περιχύνονται με πλούσια σάλτσα ντομάτας και τέλος γαρνίρονται με τριμμένη φέτα. Αυτό το βασικό πιάτο εστιατορίου συνήθως απολαμβάνεται ως ορεκτικό ή ως μεζές, που συνήθως συνοδεύεται από ψωμί ή ζεστές πιτούλες».
Τα 10 καλύτερα πιάτα με γαρίδες στον κόσμο:
- Συμιακό γαριδάκι (Ελλάδα)
- Camarones enchipotlados (Μεξικό)
- Gambas al ajillo (Ισπανία)
- Stir-fry shrimps / You bao xia (Κίνα)
- Tacos gobernador (Μεξικό)
- Chingri Malai curry (Ινδία)
- Shrimps in Tamarind Sauce / Camarones en salsa de tamarindo (Μεξικό)
- Ebi furai (Ιαπωνία)
- Aguachile (Μεξικό)
- Bobó de camarão (Βραζιλία)