Το φρούτο που έχουμε όλοι στο σπίτι και «ρίχνει» την πίεση – Τι δείχνουν νέες έρευνες
Το κάλιο, που βρίσκεται σε τροφές φαίνεται πως μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση ακόμα πιο αποτελεσματικά από τη μείωση της πρόσληψης νατρίου , τη συνηθισμένη σύσταση για υπερτασικούς ασθενείς

Περίπου 120 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και σοβαρών επιπλοκών. Αν και οι αιτίες είναι πολλές, νέα μελέτη ρίχνει φως σε έναν απλό διατροφικό παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει: το κάλιο.
Το κάλιο, που βρίσκεται σε τροφές όπως οι μπανάνες και τα φυλλώδη λαχανικά, φαίνεται πως μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση ακόμα πιο αποτελεσματικά από τη μείωση της πρόσληψης νατρίου , τη συνηθισμένη σύσταση για υπερτασικούς ασθενείς.
Η επιστήμη πίσω από το κάλιο
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology, Renal Physiology, χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να συγκρίνει τις επιδράσεις νατρίου και καλίου στην πίεση. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η αύξηση της πρόσληψης καλίου είχε έως και τριπλάσια επίδραση στη μείωση της πίεσης από τη μείωση του νατρίου. Παρόμοια συμπεράσματα είχε και άλλη μελέτη του Journal of Human Hypertension, στην οποία συμμετείχαν 21.000 άτομα.
«Το υπερβολικό νάτριο αυξάνει την πίεση, ενώ το κάλιο έχει την αντίθετη επίδραση», αναφέρουν οι ερευνητές.
Πώς λειτουργεί το κάλιο
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της AOL και τη διατροφολόγο Jessica Cording, το σώμα διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ νατρίου και καλίου στα κύτταρα. Όταν αυξάνεται το κάλιο, ενισχύεται η αποβολή νατρίου μέσω των ούρων, εξηγεί ο καρδιολόγος Dr. Andrew Chang. Παράλληλα, το κάλιο χαλαρώνει τα τοιχώματα των αγγείων, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση της πίεσης.
Ο Dr. Cheng-Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος, επισημαίνει πως η αύξηση του καλίου είναι συχνά πιο εύκολη αλλαγή για τον ασθενή από τη μείωση του νατρίου, που απαιτεί την αποφυγή επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Πόσο κάλιο χρειαζόμαστε
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), οι ημερήσιες ανάγκες είναι:
- Γυναίκες: 2.600 mg
- Άνδρες: 3.400 mg
- Κατά την εγκυμοσύνη: 2.900 mg
- Κατά τη γαλουχία: 2.800 mg
Πλούσιες σε κάλιο τροφές
- Αποξηραμένα βερίκοκα (½ φλ.): 755 mg
- Φακές (1 φλ.): 731 mg
- Κολοκύθα πολτοποιημένη (1 φλ.): 644 mg
- Δαμάσκηνα αποξηραμένα (½ φλ.): 635 mg
- Φασόλια kidney (1 φλ.): 607 mg
- Μπανάνα (1 μέτρια): 422 mg
Πριν αυξήσετε την πρόσληψη καλίου, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό, ιδιαίτερα αν έχετε προβλήματα στα νεφρά ή λαμβάνετε συγκεκριμένα φάρμακα.
Άλλες συμβουλές για μείωση της πίεσης
Η Jessica Cording τονίζει την ανάγκη για μείωση των «κρυφών» πηγών νατρίου, όπως οι σάλτσες, τα αλλαντικά, τα τουρσιά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο Dr. Chen προσθέτει ότι η συνολική αλλαγή στον τρόπο ζωής –καλή ποιότητα ύπνου, σωματική άσκηση, διατήρηση υγιούς βάρους, έλεγχος χοληστερίνης και σακχάρου– είναι το κλειδί για καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.
Όπως τονίζει, σε κάποιες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη και θα πρέπει να χορηγείται υπό ιατρική παρακολούθηση.