Οι πολίτες που δεν έχουν λογιστικές γνώσεις και βλέπουν τις επιπτώσεις στην τσέπη τους αρκετές εβδομάδες μετά τις εξαγγελίες ή τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια.

24 δις και επιδοτούμενη εργασία προσωρινά λέει κυβέρνηση.

Μείον 20% οι μισθοί και ουδέν μονιμότερον του προσωρινού η αντιπολίτευση.

Σε αυτό το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες 48 ώρες, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον δύο ανεξάρτητες πήγες.

Από τη μία το ευρωπαϊκό συμβούλιο  και από την άλλη ο σύνδεσμος ελληνικών βιομηχανιών. Στην πραγματικότητα ο χρηματοδότης και ο χρηματοδοτούμενος.

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποκαλύπτει τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος Sure που στα ελληνικά βαφτίστηκε Συν-νεργασία από την κυβέρνηση.

Ξεκάθαρα αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του πρόγραμματος Sure που θα συνοδεύεται από μέτρα (μείωση μισθών εκ περιτροπής εργασία) θα φτάσει μέχρι και τις 31-12-2022. Και μπορεί το Υπουργείο Εργασίας να αναφέρεται στο διάστημα από 1η Ιουνίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου του 2020 αλλά η υποσημείωση ότι «η χρονική ισχύς ή μπορεί να επεκταθεί εφόσον χρειαστεί» δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες της προσωρινότητας του πλαισίου.

Θεωρεί κάποιος ότι θα υπάρχει Ευρωπαϊκό χρήμα για τις επιχειρήσεις για δύο χρόνια πέραν της ημερομηνίας λήξης που έχει ορίσει η κυβέρνηση και δεν θα αποτελέσει δέλεαρ για τις επιχειρήσεις που έχουν έξοχο λόμπινγκ στις μέρες μας με υπουργούς να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα σχεδόν δακρυσμένοι για τα βάσανα μεγάλων επιχειρήσεων ;

Όσον αφορά τις μειώσεις που φέρνουν τα νέα μέτρα, μολονότι ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης προσεκτικά μίλησε για «οροφή απώλειας στο 16%», μη απέχοντας ιδιαίτερα από την προσέγγιση του 20% της αντιπολίτευσης, αξίζει να διαβάσουμε τις διαπιστώσεις και προβλέψεις του ΣΕΒ.

580 χιλιάδες εργαζόμενους θα αγγίξει άμεσα η οικονομική κρίση στην Ελλάδα λέει και εξειδικεύει. «Την περίοδο Μαρτίου Ιουλίου 2020 οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 220 4.000 άτομα και στους λοιπούς κλάδους κατά 140.000 άτομα δηλαδή συνολικά 365 χιλιάδες άτομα περίπου. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι το σύνολο των πληττόμενων από τη νέα ανεργία θα ανέλθει σε περίπου 580 χιλιάδες άτομα για 5 μήνες» και συνεχίζει προτείνοντας «αξιοποίηση των πόρων των 1,4 δις ευρώ του προγράμματος Sure τα οποία αναλογούν περίπου σε 483 ευρώ ανά άτομο για 5 μήνες»

Ήτοι από τα 533 ευρώ το μήνα που θα παίρνουν (γιατί τα 800άρια είναι για 45 μέρες) οι αναγκαστικά άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι τα 483 τα βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμά Sure. Από ίδιους πόρους η ελληνική κυβέρνηση θα βάλει 50 ευρώ. Δεν το λες και γαλαντόμο.

Και η πραγματικότητα είναι ότι 1,4 δις ευρώ κονδύλια από το πρόγραμμα Sure  θα πάνε στους εργοδότες οι οποίοι με τη σειρά τους θα στηρίξουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας που αποτελούσαν διακαή πόθο εδώ και δύο δεκαετίες. Να λοιπόν που ο κορονοϊός έκανε το θαύμα του. Υπάρχουν μεγάλοι, ξενοδοχειακοί, για παράδειγμα όμιλοι που και θα απολύσουν και θα περικόψουν και θα επιδοτηθούν και κατάφεραν να ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο. Για ξένους τουρίστες που θα έρχονται χωρίς κενή θέση στο αεροπλάνο και χωρίς τέστ 72 ωρών.

Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο, οικονομικά και υγειονομικά, for sure…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις