Αρχαίος κελτικός θησαυρός 2.200 ετών με χρυσό και ασήμι εντοπίστηκε στην Τσεχία
Αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν κελτικό οικισμό 2.200 ετών με χρυσά νομίσματα και κοσμήματα στη Βοημία της Τσεχίας.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν κελτικό οικισμό ηλικίας 2.200 ετών στην περιοχή της Βοημίας στην Τσεχία. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και χιλιάδες χρυσά και ασημένια νομίσματα και περισσότερα από 1.000 κοσμήματα. Ο οικισμός χαρακτηρίζεται ως μοναδικής κλίμακας και σημασίας για την περιοχή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχαν τείχη. Το τελευταίο στοιχείο δείχνει ότι οι κάτοικοι είχαν σημαντικό ρόλο στο εμπόριο της εποχής, ζώντας σε ανοιχτή και πιθανώς ευημερούσα κοινότητα.
Ένας οικισμός με πλούτο και οργανωμένη δομή
Όπως διαβάζουμε στο Live Science, η ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους που διενεργούσαν έρευνες πριν από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου. Εκτός από τα πολύτιμα ευρήματα, εντοπίστηκαν και δομικά κατάλοιπα κατοικιών, εργαστηρίων και τουλάχιστον ενός ιερού χώρου. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την εικόνα ενός καλά οργανωμένου οικισμού με σαφή θρησκευτική και παραγωγική δραστηριότητα. Ο συνδυασμός των αντικειμένων με τα κατάλοιπα κτιρίων αποκαλύπτει πολλά για την κοινωνική δομή και τον τρόπο ζωής των Κελτών της εποχής.
Ανάμεσα στους θησαυρούς που βρέθηκαν ξεχωρίζουν οι χάλκινες και σιδερένιες πόρπες, τα μεταλλικά εξαρτήματα ζωνών, καθώς και γυάλινες χάντρες και βραχιόλια. Τα αντικείμενα αυτά εντάσσονται χρονικά στον πολιτισμό La Tène, μια σπουδαία φάση της Εποχής του Σιδήρου που άνθησε στην Ευρώπη μεταξύ 450 και 40 π.Χ. Η τέχνη της περιόδου αυτής χαρακτηρίζεται από ανθρωπόμορφα και περίτεχνα σχέδια, πολλά από τα οποία απαντώνται και στα ευρήματα του συγκεκριμένου οικισμού.
Μια εξελιγμένη κοινωνία
Η σημασία του οικισμού δεν περιορίζεται στα αντικείμενα. Ο τρόπος που ήταν οργανωμένος βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς ζούσαν και διαχειρίζονταν τον χώρο τους οι Κέλτες από τον 3ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Η ύπαρξη κτιρίων με διαφορετικές λειτουργίες μαρτυρά μια κοινωνία με σαφείς ρόλους και ίσως μια αναπτυγμένη μορφή διοίκησης ή διαχείρισης της παραγωγής και του εμπορίου.
Παραδοσιακά, η περιοχή της Βοημίας συνδέεται με τη φυλή των Βόιων, όμως οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί ως προς το ποιοι ακριβώς ζούσαν εκεί. Δεν έχουν βρεθεί επιγραφές που να επιβεβαιώνουν την παρουσία των Βόιων, ενώ είναι πιθανό άλλες κελτικές ομάδες να κατοικούσαν στην περιοχή. Αν και παλαιότερες ερμηνείες συνέδεαν τη λέξη «Βοημία» με τους Βόιους, οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η σχέση είναι μάλλον προϊόν λανθασμένων ιστορικών συμπερασμάτων του 19ου και 20ού αιώνα.
Κεχριμπάρι και εμπόριο: ο κελτικός δρόμος του πλούτου στην Ευρώπη
Ένα σημαντικό στοιχείο της ανακάλυψης είναι τα υψηλής ποιότητας κεραμικά. Αυτά υποδηλώνουν εμπορικές ανταλλαγές μεγάλων αποστάσεων, ίσως μέσω του διαβόητου «κεχριμπαρένιου δρόμου», ενός αρχαίου εμπορικού δικτύου που μετέφερε κεχριμπάρι από τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα προς την Κεντρική Ευρώπη. Το γεγονός ότι ενδέχεται κάποια από τα πολυτελή κεραμικά να κατασκευάζονταν επιτόπου ενισχύει τη θεωρία ότι πρόκειται για ένα κέντρο παραγωγής και εμπορίου μεγάλης σημασίας.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι αυτή η ανακάλυψη θα συμβάλει ουσιαστικά στην κατανόηση του πολιτισμού των Κελτών, του τρόπου ζωής τους και της θέσης τους στα εμπορικά δίκτυα της Ευρώπης της Εποχής του Σιδήρου. Μάλιστα, μέρος των ευρημάτων πρόκειται να εκτεθεί, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει την καθημερινότητα και τον πολιτισμό μιας από τις πιο μυστηριώδεις ομάδες της αρχαίας Ευρώπης.

