Χυμός πορτοκαλιού: Πώς μπορεί να βλάψει όσους πίνουν ένα ποτήρι την ημέρα
230 ml χυμού την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 5%, λένε ερευνητές από ΗΠΑ και Γερμανία.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Advances in Nutrition αναφέρεται ότι ο χυμός πορτοκαλιού, παρότι υγιεινότερος από πολλούς άλλους χυμούς και αναψυκτικά, δεν είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να πίνουμε, ειδικά αν υπάρχουν ενδείξεις προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο οι “φυσικοί” χυμοί είναι πράγματι αθώοι, ειδικά όταν καταναλώνονται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, ενώ εντοπίζεται η ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση από τους επαγγελματίες υγείας.
Καμπανάκι για τα «υγιεινά» ποτά
Είναι σαφές ότι ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων και σακχάρων, τα οποία ουσιαστικά προκαλούν ανησυχία. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young και γερμανικά ιδρύματα ξαναγράφουν το αφήγημα για τον χυμό πορτοκαλιού. Μετά από ανάλυση των δεδομένων πάνω από 500.000 ανθρώπων σε διάφορες χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 230 ml χυμού καθημερινά συνδέονται με αύξηση 5% στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα αναψυκτικά με ζάχαρη (μία μερίδα 350 ml) είναι 25%. Η διαφορά φαντάζει μικρή, όμως, σε καθημερινή βάση και σε πληθυσμιακό επίπεδο, μπορεί να μεταφραστεί σε εκατοντάδες χιλιάδες νέες περιπτώσεις διαβήτη παγκοσμίως.
Φυσικά, είναι προφανές ότι τα φυσικά σάκχαρα είναι πολύ πιο ασφαλή από τη ζάχαρη, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμα και τα πρώτα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, αν συγκριθούν με την κατανάλωση ενός ολόκληρου πορτοκαλιού. Η κατανάλωση φρούτου, πέρα από τις ίνες, προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού, μειώνοντας την πιθανότητα υπερκατανάλωσης θερμίδων και συμβάλλοντας στη ρύθμιση του βάρους.
Γιατί τα φυσικά σάκχαρα δεν είναι πάντα αθώα
Όταν καταναλώνουμε σάκχαρα ή ζάχαρη, παρατηρείται απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν το ήπαρ και το πάγκρεας. Με την πάροδο των ετών αναπτύσσεται ανθεκτικότητα στη γλυκόζη και η εισροή των σακχάρων ξεπερνά την ικανότητα του οργανισμού να τα διαχειριστεί. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός αναπτύσσει διαβήτη τύπου 2. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες γλυκαιμικές αιχμές σχετίζονται και με άλλες επιπτώσεις όπως η χρόνια κόπωση, η φλεγμονή και η πρόωρη γήρανση των κυττάρων.
Ποια είναι τα καλύτερα εναλλακτικά ροφήματα
Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να τρώμε ένα πορτοκάλι ολόκληρο, ώστε να παίρνουμε λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με 230 ml χυμού. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως τα σμούθις, εκχυλίσματα βοτάνων και φρούτων (χωρίς ζάχαρη), χυμοί λαχανικών κ.ά. Η αγορά προσφέρει πλέον πλήθος λειτουργικών ποτών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ η προσθήκη υπερτροφών, όπως το τζίντζερ και το σπανάκι, σε σμούθις ή αφεψήματα μπορεί να αυξήσει την διατροφική τους αξία χωρίς να ανεβάζει τον κίνδυνο.
Ο χυμός πορτοκαλιού παραμένει μια απολαυστική επιλογή, αλλά απαιτείται μέτρο. Η ενημέρωση και η σωστή επιλογή τροφών μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι σε σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης. Ίσως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίζουμε τα «φυσικά» προϊόντα με περισσότερη επίγνωση και λιγότερη αφέλεια. Οι ετικέτες υγείας δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια.