Δίκη Τεμπών: Επιφύλαξη του δικαστηρίου για αναβάθμιση των κατηγοριών
Επιφυλάχθηκε το δικαστήριο σχετικά με το αίτημα αναβάθμισης των κατηγοριών της δίκης. Επόμενη δικάσιμος αύριο.
Η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας δήλωσε σήμερα πως επιφυλάσσεται σχετικά με το αίτημα για την αναβάθμιση των κατηγοριών στη δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος απάντησε πως θα εξεταστεί το αίτημα που υπέβαλε η πλευρά τής υποστήριξης της κατηγορίας και η απόφαση θα ληφθεί μετά την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας. Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση προς το αίτημα για προσκόμιση εγγράφων και κλήσης μαρτύρων.
Επίσης το δικαστήριο επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος για ακύρωση του κλητηρίου θεσπίσματος, αναμένοντας, όπως ανέφερε η πρόεδρος, τυχόν ενστάσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων ενώ απέρριψε το αίτημα για συμπληρωματική ανάκριση.
Η επόμενη δικάσιμος είναι αύριο, Τετάρτη 8 Ιουλίου, όταν η δίκη θα συνεχίσει με την πλευρά των κατηγορουμένων για ενστάσεις, αιτήματα και τοποθετήσεις επί της κατηγορίας.
Τι έγινε στη σημερινή δικάσιμο
Η σημερινή συνεδρίαση εκκίνησε με την τοποθέτηση των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας επί της εισαγγελικής πρότασης, με τη συνήγορο συγγενών θυμάτων Ζωή Κωνσταντοπούλου να στέκεται μεταξύ άλλων στην παράσταση του Ελληνικού Δημοσίου και στο έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη δήλωση παράστασης. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «ψευδοπαράσταση» τη δήλωση του Δημοσίου, τονίζοντας πως δεν διευκρινίζεται με ποια στοιχεία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης ζήτησε τη δήλωση παράστασης για την υποστήριξη της κατηγορίας μόνο για τέσσερις από τους συνολικά 36 κατηγορουμένους.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στο ότι τα αιτήματα αναβάθμισης των κατηγοριών τέθηκαν πρόωρα. Αναφέρθηκαν επίσης στο αίτημα για μεταβολή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, με τον συνήγορο υπεράσπισης κατηγορουμένου στελέχους του ΟΣΕ, Αριστομένη Τζαννετή, να επισημαίνει την υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου Σάμινα. «Η κατασκευή του ενδεχόμενου δόλου εγκαταλείφθηκε προ πολλού», τόνισε ο κ. Τζαννετής αναφερόμενος στο ποινικό ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης και στις νομολογιακές αλλαγές που ακολούθησαν προσθέτοντας πως για τον δόλο υπάρχει «τεράστια διαφορά» μεταξύ της αποδοχής του αποτελέσματος και της αποδοχής του κινδύνου.
Προσέθεσε ακόμη πως αν γίνει δεκτό το αίτημα για αναβάθμιση των κατηγοριών, τότε δημιουργείται κίνδυνος περαιτέρω καθυστέρησης της δίκης καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας θα ήταν αναρμόδιο για την εκδίκαση της υπόθεσης και θα έπρεπε να αναλάβει Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Να σημειωθεί πως νωρίτερα το πρωί η πρόεδρος του δικαστηρίου ενημέρωσε τους συνηγόρους ότι προσκομίστηκε πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Υπηρεσιών σχετικά με βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.