Φράουλα: Γιατί η κατανάλωση της μπορεί να αποβεί μοιραία - Οι κίνδυνοι που κρύβει
Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.

Οι φράουλες είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα – γλυκές, δροσερές και τέλειες για κάθε εποχή. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, χάρη στα θερμοκήπια και τις νέες μεθόδους καλλιέργειας, μπορούμε να τις βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ σχεδόν όλο τον χρόνο.
Πίσω όμως από τη λαχταριστή τους εικόνα, κρύβεται μια όχι και τόσο ευχάριστη πραγματικότητα. Το 2024, οι φράουλες βρέθηκαν στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο «φορτωμένα» με φυτοφάρμακα φρούτα, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG), μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση.
Στην Ιταλία, το γνωστό περιοδικό Il Salvagente έκανε τεστ σε 15 διαφορετικά δείγματα φράουλας από μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως Lidl, Coop, Carrefour κ.ά. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, παρόλο που δεν παραβιάστηκαν τα νόμιμα όρια, εντοπίστηκαν υπολείμματα από 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα!
Σε κάποια δείγματα βρέθηκαν μάλιστα ουσίες που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. ή είναι ύποπτες για πρόκληση καρκίνου, βλάβες στο νευρικό σύστημα και προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών. Ανάμεσά τους και ουσίες που απειλούν σοβαρά τις μέλισσες, οι οποίες – ας μην ξεχνάμε – είναι βασικές για την επικονίαση και την καλλιέργεια πολλών φυτών.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς;
Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να τρώμε φράουλες, αλλά καλό είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί:
- Όταν μπορούμε, προτιμάμε φράουλες από βιολογική καλλιέργεια.
- Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα πριν τα καταναλώσουμε.
Ενημερωνόμαστε και διεκδικούμε περισσότερη διαφάνεια και αυστηρότερους ελέγχους στα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.