Μύθοι και αλήθειες για τον «κόκκινο πειρασμό»: Κάνει να φάμε φράουλες με γιγάντιο μέγεθος;
Δεν απαιτούν πρόσθετη ζάχαρη ή επεξεργασία, καθιστώντας τις ιδανικές για υγιεινές και γευστικές απολαύσεις.

Η εποχή της φράουλας είναι πάντα πολυαναμενόμενη, γεμίζοντας τις αγορές με το έντονο κόκκινο χρώμα και τη γλυκιά γεύση τους. Πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρουν στον ουρανίσκο, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και ζάχαρη.
Ωστόσο, φέτος παρατηρείται ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο: φράουλες με μέγεθος που προσεγγίζει ή και ξεπερνά αυτό ενός ακτινιδίου. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;
Οι αιτίες πίσω από το ασυνήθιστο μέγεθος
Σύμφωνα με τον Bartosz Pinkosz, διευθυντή επιχειρήσεων της Summer Berry Company,η φετινή σοδειά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι έως και 20% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο. Ο κύριος λόγος φαίνεται να είναι οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες: μια ξηρή και ηλιόλουστη άνοιξη με δροσερές νύχτες, που επέτρεψαν στις φράουλες να ωριμάσουν αργά, αποκτώντας μεγαλύτερο μέγεθος και πιο έντονη γεύση.

Επιπλέον, η επιλεκτική αναπαραγωγή ποικιλιών με στόχο την παραγωγή μεγαλύτερων καρπών, καθώς και γεωργικές πρακτικές όπως η κατάλληλη άρδευση και λίπανση, συμβάλλουν στο αυξημένο μέγεθος των φραουλών.
Φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αυξημένο μέγεθος των φραουλών οφείλεται σε υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων ή σε ΓΤΟ. Αντιθέτως, οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το φαινόμενο αυτό.
Απόλαυση χωρίς ενοχές
Με τη φετινή πλούσια γεύση και το εντυπωσιακό μέγεθος, οι φράουλες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκες ή να αποτελέσουν το βασικό συστατικό σε επιδόρπια όπως pavlova, τάρτες ή cheesecake. Δεν απαιτούν πρόσθετη ζάχαρη ή επεξεργασία, καθιστώντας τις ιδανικές για υγιεινές και γευστικές απολαύσεις.