Κολοκυθόπιτα της τεμπέλας με πράσινα κολοκύθια και φέτα
Τρώγεται ζεστή ή κρύα, συνοδεύει τέλεια σαλάτες ή σερβίρεται ως ελαφρύ γεύμα.

Αυτή η καλοκαιρινή κολοκυθόπιτα με πράσινα κολοκύθια και φέτα είναι απλή, γρήγορη και πεντανόστιμη. Χωρίς φύλλο και με ελάχιστα υλικά, αποτελεί ιδανική λύση για κάθε μέρα. Τα κολοκύθια τρίβονται, στραγγίζονται καλά και ανακατεύονται με φέτα, αυγά, λίγο αλεύρι και μυρωδικά, δημιουργώντας ένα ζουμερό και αφράτο μείγμα που ψήνεται στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ζεστή ή κρύα, συνοδεύει τέλεια σαλάτες ή σερβίρεται ως ελαφρύ γεύμα. Αν αγαπάτε τις αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, αυτή η πίτα θα γίνει το απόλυτο καλοκαιρινό σας πιάτο!
Υλικά (για ταψί 28–30 εκ.)
- 4 μεγάλα πράσινα κολοκύθια (περίπου 800–900 γρ.), τριμμένα στον τρίφτη
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (ή 1 μικρό ξερό)
- 300 γρ. φέτα, τριμμένη με το χέρι
- 3 αυγά
- 200 ml γάλα ή γιαούρτι (στραγγιστό, 2%)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Λίγος άνηθος ή δυόσμος (προαιρετικά)
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Τρίψε τα κολοκύθια στον χοντρό τρίφτη, πασπάλισέ τα με λίγο αλάτι και άφησέ τα σε σουρωτήρι 20–30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά, στύψε τα καλά με τα χέρια ή καθαρή πετσέτα.
- Σε μεγάλο μπολ βάλε τα κολοκύθια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη φέτα, τα αυγά, το γάλα ή γιαούρτι, το λάδι και, αν θες, λίγο άνηθο ή δυόσμο. Ανακάτεψε καλά.
- Πρόσθεσε το αλεύρι (κοσκινισμένο), πιπέρι και λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή). Ανακάτεψε μέχρι να έχεις ένα σχετικά παχύρρευστο μείγμα.
- Άπλωσε το μείγμα σε λαδωμένο ή αντικολλητικό ταψί.
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45–50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο.
- Άφησέ τη να σταθεί 10 λεπτά πριν την κόψεις. Τρώγεται υπέροχα και κρύα!
Τips
- Αν τα κολοκύθια είναι πολύ υδαρή, μπορείς να προσθέσεις 1–2 κουταλιές σιμιγδάλι για να «δέσει» καλύτερα.
- Μπορείς να την κάνεις και πιο light, με φέτα χαμηλών λιπαρών και λίγο ελαιόλαδο.