Πύρινος εφιάλτης στο Πόρτο Γερμενό, νέο 112 για εκκένωση τριών περιοχών - Κάηκαν σπίτια
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, την ώρα που οι φλόγες εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα.
Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές σε Βοιωτία και Δυτική Αττική, καθώς η μεγάλη φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη, με το Πόρτο Γερμενό να βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και συγκεκριμένα επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης 6ης και 10ης ΕΜΟΔΕ, Εθελοντές και 120 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους κι όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, καταβάλλονται προσπάθειες από τους πιλότους για λήψη νερού από θαλάσσης προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση.
Οι πυρκαγιές σε Ξηρονομή και Καλαμάκι Βοιωτίας έλαβαν πολύ μεγάλες διαστάσεις κατακαίγοντας δασικές εκτάσεις και προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στην ευρύτερη περιοχή στο Πόρτο Γερμενό, υπάρχουν τρία διαφορετικά μέτωπα, το ένα μέσα στο πευκοδάσος στο Πόρτο Γερμενό, το άλλο κινείται προς Αγία Παρασκευή και το τρίτο προς Μύτικα. Στη Βοιωτία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε δύο σημεία, το ένα βόρεια της Δόμβραινας και το άλλο προς τη Λιβαδόστρα. Για τον λόγο αυτό, εκδόθηκε νωρίτερα μήνυμα για απομάκρυνση από τον οικισμό Λιβαδόστρα.
Επιπλέον, το μεσημέρι εστάλη νέο μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι και Άγιο Νεκτάριο Αττικής προκειμένου να απομακρυνθούν απ' αυτές λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι και 'Αγιο Νεκτάριο της Περιφέρειας Αττικής απομακρυνθείτε προς Βίλια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Ακόμη συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και Στερεάς Ελλάδας. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχει και ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ». Επίσης, μηχανήματα έργου έχουν διατεθεί από τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τη δασική Υπηρεσία. Δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε διασπορά. Παράλληλα από την Πυροσβεστική επισημαίνεται ότι στην περιοχή, η οποία σήμερα είναι σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς - κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5), πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες εκκενώσεις, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες χρειάστηκε η επέμβαση του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση 12 ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί. Οι πολίτες απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Αλεποχώρι.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο πέρασε την κορυφογραμμή στο Πόρτο Γερμενό και πλέον κατευθύνεται προς την παραλία της Ψάθας.
Χωριό - φάντασμα είναι η Ψάθα, δίπλα στο Πόρτο Γερμενό, καθώς εκκενώθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες, και οι μόνοι που παραμένουν στο σημείο είναι πυροσβέστες και εθελοντές. Οι φλόγες αυτή την ώρα βρίσκονται πάνω στο βουνό, ωστόσο οι άνεμοι είναι εξαιρετικά ισχυροί και σκάφη της Πυροσβεστικής παραμένουν σε ετοιμότητα.
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, την ώρα που οι φλόγες εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα.
Μάλιστα, οι θυελλώδεις άνεμοι καθήλωσαν τα εναέρια μέσα τα οποία είχαν σηκωθεί με το πρώτο φως της ημέρας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις ελέγχου και κατάσβεσης της μεγάλης αυτής φωτιάς.
Κάηκαν περισσότερα από 100 σπίτια
Πολλά σπίτια έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές, καθώς παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ η ζημιά στο περιβάλλον είναι σημαντική. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παγώνης, αντιδήμαρχος Μάνδρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχουν καεί περισσότερα από 100 σπίτια.
Όπως ανέφερε, οι τοπικές αρχές θεωρούσαν αρχικά ότι η φωτιά δεν θα έφτανε μέσα στον οικισμό. «Νομίζαμε πως την είχαμε ελέγξει και δεν θα έμπαινε στον οικισμό, όμως τελικά η φωτιά μας περικύκλωσε σε πέντε λεπτά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τον δρόμο που συνδέει το Πόρτο Γερμενό με τους γύρω οικισμούς, ενώ στις φλόγες παραδίδονται εκτάσεις με παρθένο δάσος, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον.
Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις
Λόγω της κατάστασης, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στις φωτιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή στο Καλαμάκι Βοιωτίας, περίπου στις 9:00 το πρωί και στην Ξηρονομή Βοιωτίας περίπου στις 07:35 το πρωί.
Ειδικότερα, επιχειρούν 325 πυροσβέστες με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης και 10ης ΕΜΟΔΕ, Εθελοντές και 92 οχήματα.
Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 18 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.
Υδροφόρες και μηχανήματα έργου έχουν διατεθεί και από την Περιφέρεια Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.
Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχει και ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ». Επίσης μηχανήματα έργου έχουν διατεθεί από τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τη δασική Υπηρεσία.
Δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε διασπορά. Καθόλη τη διάρκεια της εξέλιξης της φωτιάς, το ΕΣΚΕΔΙΚ λαμβάνει συνεχή εικόνα από drone μέσω θερμικής και οπτικής κάμερας.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή που εξελίσσεται σήμερα η φωτιά είναι σε ακραίο κίνδυνο - κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5).
Μπαράζ μηνυμάτων από το 112
Σήμερα 1 Αυγούστου 2026, εκδόθηκαν τα εξής μηνύματα από το 112:
1. Στις 01:48, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή Μύτικας με κατεύθυνση προς Ψάθα και Αλεποχώρι.
2. Στις 02:05, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή Πόρτο Γερμενό με κατεύθυνση προς το Λιμάνι του Πόρτο Γερμενού.
3. Στις 02:09, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή Ψάθα με κατεύθυνση προς Αλεποχώρι και Μέγαρα.
4. Στις 03:16 για απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή Πόρτο Γερμενό με κατεύθυνση προς την παραλία Πόρτο Γερμενού.
5. Στις 05:03 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή Δόβραινα με κατεύθυνση προς Θίσβη.
6. Στις 11:01, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Λιβαδόστρα με κατεύθυνση προς Λεύκτρα.
Στο Καλαμάκι Βοιωτίας εκδόθηκαν χθες 31 Ιουλίου 2026 τα κάτωθι μηνύματα από το 112:
1. Στις 15:30 για προληπτική απομάκρυνση όσων βρίσκονται στο Προσύλι και Πόρτο Γερμενό με κατεύθυνση προς Μάνδρα μέσω Βιλλίων.
2. Στις 14:07 για την ενημέρωση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Πόρτο Γερμενό.
3. Στις 9:37 για απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Βασίλειου με κατεύθυνση προς Καπαρέλι.
Για την πυρκαγιά στην Ξηρονομή Βοιωτίας εκδόθηκαν από το 112 χθες 31 Ιουλίου 2026, τα κάτωθι μηνύματα:
1. Στις 09:36 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στις περιοχές της Αλυκής και του Αγίου Νικολάου με κατεύθυνση προς Δομβραίνα.
2. Στις 8:42 για απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή της Ξηρονομής με κατεύθυνση προς Ελλοπία.
3. Στις 08:19 για την ενημέρωση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.
Αναζωπύρωση στη Λιβαδόστρα - Ήχησε το 112 για εκκένωση
Νέα μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς καταγράφεται στη Λιβαδόστρα Βοιωτίας, με τις φλόγες να πλησιάζουν επικίνδυνα τον οικισμό και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να προστατεύσουν κατοικίες και εγκαταστάσεις.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Κοινότητας Λεύκτρων, Χαράλαμπος Καραμπάρης, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πλέον σε απόσταση μόλις 15 έως 20 μέτρων από την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ποιμνιοστάσιο έχει ήδη καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ δεύτερη κτηνοτροφική εγκατάσταση έχει παραδοθεί στις φλόγες.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θηβαίων, Ευάγγελος Ανδριανός, ανέφερε ότι η φωτιά κινείται από τις περιοχές Καλαμάκι και Άγιος Βασίλειος προς τον Ελαιώνα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αναχαίτισή της.
Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, στις 11:01 το πρωί του Σαββάτου ενεργοποιήθηκε το 112, καλώντας όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδόστρας να απομακρυνθούν άμεσα με κατεύθυνση προς τα Λεύκτρα.
Οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα
Στον Άγιο Βασίλειο η πυρκαγιά επεκτάθηκε μέχρι τη θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες και δημιουργώντας συνθήκες μεγάλης επικινδυνότητας για κατοίκους και παραθεριστές.
Από το απόγευμα της Παρασκευής οργανώθηκε ευρείας κλίμακας επιχείρηση απεγκλωβισμού διά θαλάσσης, κατά την οποία 254 άτομα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την παραλία. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πλοίο και ταχύπλοο του Πυροσβεστικού Σώματος, πλωτά μέσα του Λιμενικού, καθώς και ιδιωτικά σκάφη.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα πύρινα μέτωπα στη Βοιωτία ήταν από τα πιο απαιτητικά του τελευταίου 24ώρου, καθώς η δύσβατη μορφολογία της περιοχής, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς και μεταβαλλόμενους ανέμους, προκαλούσαν διαρκείς αναζωπυρώσεις και συνεχείς αλλαγές στην πορεία της φωτιάς.
Κλείνουν δρόμοι στο Πόρτο Γερμενό
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Πόρτο Γερμενού, όπου μαίνεται φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στο Καλαμάκι Βοιωτίας, προχώρησε η Αστυνομία.
Ανακοινώθηκαν εκτροπές κυκλοφορίας:
-Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το ύψος της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό
-Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το ύψος του οικισμού Κρύο Πηγάδι, προς Πόρτο Γερμενό
-Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων από το ύψος της περιοχής Ψάθα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βίλια
-Στην οδό Αγ. Γεωργίου από το ύψος της επαρχιακής οδού Ελευσίνας- Θηβών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό στον οικισμό ΤΙΤΑΝ
-Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων από το ύψος της οδού Πεύκων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψάθα
Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων στο Πόρτο Γερμενό
Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών στήθηκε λίγο μετά τις 05:00 το πρωί του Σαββάτου στην παραλία του Πόρτο Γερμενού, στα Βίλια, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Για την επιχείρηση κινητοποιήθηκαν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, πλωτό μέσο του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και ιδιωτικό σκάφος, προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια όσοι είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή.
Λίγες ώρες νωρίτερα, λίγο πριν από τις 03:00, σημειώθηκε ισχυρή αναζωπύρωση της φωτιάς. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι άλλαξαν αιφνιδιαστικά κατεύθυνση, με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να κινηθεί προς την παραλιακή ζώνη, ενώ η κυκλοφορία στον κεντρικό οδικό άξονα διακόπηκε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρία σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στη Βοιωτία με ενεργά μέτωπα στην Ξηρονομή και το Καλαμάκι, επεκτάθηκε προς τα όρια της Αττικής, απειλώντας το Προσήλι, το Πόρτο Γερμενό και άλλους παραθαλάσσιους οικισμούς της περιοχής.
Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς
Υπενθυμίζεται πως βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα, Σάββατο 1 Αυγούστου, προβλέπεται:
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)
- Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Χανίων)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
Σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) έχουν τεθεί για αύριο:
- Η Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Λήμνου, Λέσβου και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
- Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας