Ένταση στον Πειραιά για το «Crown Iris» - Επιβάτης έκανε χειρονομίες και του πέταξαν μπουκάλια
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στον Πειραιά με αφορμή την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου «Crown Iris», έπειτα από κάλεσμα της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 3 Ιουνίου, στο λιμάνι του Πειραιά, με αφορμή την άφιξη του κρουαζιεροπλοίου «Crown Iris».
Το κάλεσμα απευθύνει η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, μαζί με εργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες, με σημείο συνάντησης την πύλη Ε12, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πλοίο.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο κρουαζιερόπλοιο επιβαίνουν και Ισραηλινοί στρατιώτες που πραγματοποιούν διακοπές.
Στην πύλη 11 έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην περιοχή.
Ένταση με λεωφορείο που μετέφερε επιβάτες
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε ένταση όταν λεωφορείο που μετέφερε επιβάτες πέρασε από το σημείο και ένας επιβάτης φέρεται να έκανε χειρονομίες προς τους συγκεντρωμένους.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων διαδηλωτών, οι οποίοι εκνευρίστηκαν και πέταξαν αντικείμενα προς το λεωφορείο, μεταξύ των οποίων πλαστικά μπουκάλια.
Άμεσα παρενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης και να διασφαλίσουν την ομαλή διέλευση των οχημάτων.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου
Την ίδια ώρα, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου έχει διακοπεί το ρεύμα προς την είσοδο της περιοχής, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία να κινούνται από το αντίθετο ρεύμα με κατεύθυνση προς το κέντρο του Πειραιά.
Σε αυτό το σημείο, διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διέλευσή τους ή να φωνάξουν συνθήματα προς τους επιβάτες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα ένταση και ρίψη αντικειμένων προς το λεωφορείο.
Τα αιτήματα και οι καταγγελίες
Στην ανακοίνωσή τους, οι λιμενεργάτες δηλώνουν ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις εξελίξεις στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία και εθνοκάθαρση» από το Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023.
Όπως αναφέρουν, «οι λαοί σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν και απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».
Παράλληλα, επικαλούνται στοιχεία για χιλιάδες θύματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται παρά τις προσπάθειες για εκεχειρία, ενώ αναφέρονται και σε επέκταση των επιχειρήσεων πέραν της Γάζας.
Οι λιμενεργάτες κάνουν επίσης λόγο για περιστατικά που χαρακτηρίζουν ως «πειρατείες» σε βάρος του στόλου αλληλεγγύης GLOBAL SUMUD FLOTILLA, υποστηρίζοντας ότι παρεμποδίζεται η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης, με αιχμές κατά του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των υπουργών του.
Τέλος, οι λιμενεργάτες καλούν την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου.
«Σε αυτές τις συνθήκες η σιωπή σημαίνει συνενοχή. Εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί και διαδηλώνουμε για να υπάρξει ειρήνη με δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.