Εκλογικός νόμος: Στην περιοχή του 37,5%- 38% τοποθετείται ο πήχυς της αυτοδυναμίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά και την ανάρτηση του νέου εκλογικού νόμου στο opengov για διαβούλευση. Σημειώνεται ότι το ποσοστό για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια καθώς συναρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Ο εκλογικός νόμος περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο κινείται «ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα», σημειώνεται. Εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, οπότε το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων ανήλθε στο 8%, η αυτοδυναμία βάσει του νέου εκλογικού νόμου θα κριθεί ανάμεσα στο 37,5% με 38%.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.