Προσφυγικό: «Εφόσον αποδειχθούν αποτελεσματικά, τότε θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες περιοχές του Αιγαίου», σημειώνει ο κ. Στεφανής, στην απάντησήτου προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ΚυριάκοΒελόπουλοκαι τον βουλευτή του κόμματος, ΚωνσταντίνοΧήτα. Επίσης, ο υφυπουργός στην απάντησή του αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επισημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται ο λειτουργικός προϋπολογισμός του ΓΕΣ, καθώς η χρηματοδότηση της σύμβασης για την προμήθεια των πλωτών συστημάτων θα γίνει από πιστώσεις του Ε.Φ. 1011.701.0000000 «Δαπάνες Μεταναστευτικών Ροών» του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2020.

Σημειώνεται πως ησχετική προκήρυξη του διαγωνισμού – εξπρές διάρκειας πέντε ημερώνγια την κατασκευή πλωτού φράγματος, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και έφτασε μέχρι την Ευρωβουλή, με την Κομισιόν να θέτει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με ενημέρωση αξιωματούχου των Βρυξελλών,η Κομισιόν είναι ενήμερη για τα σχέδια της κυβέρνησης και εξετάζει όλες τις πτυχές, όμως εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν το πλωτό φράγμα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής ασύλου. Σημειώνεται ότι βάσει δικαίου της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος να εμποδίσει έναν πρόσφυγα / μετανάστη να υποβάλει αίτημα παροχής ασύλου, συνεπώς τίθεται το ερώτημα για την κυβέρνηση πώς ένας πλωτός φράχτης θα εξασφαλίζει ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματα αυτά.


Στην Ευρωβουλή το θέμα από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Σημειώνεται πως μετά την ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα συστήματα αυτά έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί μονάχα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους, και ποτέ ενάντια σε άμαχο πληθυσμό. Η χρήση τους και η πιθανή αποδοχή της από πλευράς της Επιτροπής, θα σημάνει παράλληλα την αγνόηση του διεθνούς δικαίου, καθώς και εγκληματική περιφρόνηση προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκεστην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ζητώντας συζήτηση για την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά, να παρθούν πίσω τα απάνθρωπα σχέδια για πλωτά φράγματα-παγίδες προσφύγων και μεταναστών.

Ο ίδιος κατήγγειλε το απαράδεκτο σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και την υποκριτική ανησυχία των Βρυξελλών «για την προστασία ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, ασυνόδευτων και όσων αναμένουν οικογενειακή επανένωση όταν η ΕΕ, εσείς και οι σύμμαχοί σας είστε που προωθείτε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Γιατί η πολιτική καταστολής είναι αυτή που οδηγεί σήμερα σύμφωνα με δημοσιεύματα την κυβέρνηση της Ν.Δ. να σχεδιάζει στο Αιγαίο ως και πλωτά φράγματα-παγίδες για τους μετανάστες και πρόσφυγες βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ανοίγοντας δρόμο για νέες πολύνεκρες τραγωδίες».