«Τρέμει» η Γη στην Ήπειρο: Μπαράζ δυνατών σεισμών - Εκκενώθηκαν τα δικαστήρια στα Ιωάννινα
Τρεις σεισμοί της τάξης των 4 Ρίχτερ και μεγαλύτεροι σημειώθηκαν μέσα σε μία ώρα.
Μπαράζ δυνατών σεισμών σημειώνεται από το πρωί της Παρασκευής (20/3) στην περιοχή της Ηπείρου, με την πιο ισχυρή δόνηση, της τάξης των 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να σημειώνεται στις 11:05 το πρωί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Αγίας Κυριακής Ιωαννίνων, με εστιακό βάθος 20,3 χιλιόμετρα.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 11:40 σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός στα 4,6 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 12 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Αγίας Κυριακής Ιωαννίνων, με εστιακό βάθος 19,2 χιλιόμετρα.
Δέκα λεπτά αργότερα, ακόμα ένας σεισμός σημειώθηκε, αυτή τη φορά της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να καταγράφεται 11 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Αγίας Κυριακής Ιωαννίνων, με εστιακό βάθος 17,2 χιλιόμετρα.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το epiruspost.gr, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και διακόπηκαν όλες οι δίκες.
Ειδικότερα, μετά τον δεύτερο δυνατό σεισμό των 4,6 Ρίχτερ αποφασίστηκε να εκκενωθούν τα Δικαστήρια για λόγους ασφαλείας.
Έτσι αποχώρησαν όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες που ήταν κτίριο μετά από συνεννόηση που υπήρξε και με την Πολιτική Προστασία.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Ο προηγούμενος μεγαλύτερος μετασεισμός που σημειώθηκε ήταν 3,7 Ρίχτερ, ενώ στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε μία ακόμη δόνηση 3,3 Ρίχτερ με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Λεπτοκαριάς.
Πώς προστατεύω τον εαυτό μου και τους γύρω μου από σεισμό
Σύμφωνα με τις οδηγίες προστασίας για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού που έχει εκδώσει η Πολιτική Προστασία, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ
Μέσα στο σπίτι
- Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
- Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
- Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
- Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
- Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
- Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
- κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
- μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
- μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
- Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
- Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
- Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Έξω από το σπίτι
- Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά τον σεισμό, ο οποίος να βρίσκεται:
- μακριά από κτίρια και δέντρα
- μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.
ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ
Αν είστε μέσα στο σπίτι
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
- Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
- Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
- Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτίριο
- Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
- Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
- Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
- Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
- Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
- Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Αν είστε μέσα στο σπίτι
- Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
- Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
- Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
- Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
- Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
- Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
- Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
- Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
- Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
- Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
- Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
- Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
- Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
- Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.