Στην κορυφή των πωλήσεων ρούχων στη Γαλλία η… Vinted με τα μεταχειρισμένα!
Οι δύο κινεζικοί γίγαντες στον κλάδο του fast fashion, Shein και Temu, κατατάσσονται στην 5η και 24η θέση αντίστοιχα.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για επανάσταση στον κλάδο της ένδυσης. Η εταιρεία με τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων σε ρούχα στη Γαλλία είναι… η πασίγνωστη πλατφόρμα μεταχειρισμένων: η Vinted.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Βαρόμετρο του Καταναλωτή για λογαριασμό του Γαλλικού Ινστιτούτου Μόδας (IFM), η λιθουανική εφαρμογή βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης με τις μάρκες ένδυσης στη γαλλική αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Τα στοιχεία αφορούν τις αγορές μέσω διαδικτύου αλλά και φυσικών καταστημάτων και ξεπερνούν ακόμη και την Amazon και την δημοφιλή γαλλική αλυσίδα Kiabi. Συνολικά, τα μεταχειρισμένα αφορούν το 10,9% του όγκου των πωλήσεων ενώ στους νέους (18-34 ετών) φθάνει το 16,3%. Εντυπωσιακές επιδόσεις για την Vinted που είδε τα καθαρά κέρδη της να υπερτετραπλασιάζονται το 2024 σε παγκόσμιο επίπεδο, στα 77 εκατομμύρια ευρώ ενώ κατέγραψε μόνο στη Γαλλία 23 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής της μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.
Οι δύο κινεζικοί γίγαντες στον κλάδο του fast fashion, Shein και Temu, κατατάσσονται στην 5η και 24η θέση αντίστοιχα και είναι δύσκολο να προβλεφθεί βελτίωση στις επιδόσεις τους. Σε μια απόπειρα να βάλει ένα τέλος στα εκατομμύρια πακέτα που καταφθάνουν από την Κίνα, η γαλλική κυβέρνηση επιβάλλει από το 2026 «έξοδα διαχείρισης», «να πληρώνουν οι εισαγωγείς και οι πλατφόρμες και όχι οι καταναλωτές ένα μικρό ποσό για κάθε πακέτο», όπως δήλωσε η υπουργός Δημοσιονομικών Αμελί ντε Μονσαλάν. Το μέλλον για τις δύο κινεζικές μάρκες δεν είναι πιο ρόδινο ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε, επίσης, στο στόχαστρο τα πακέτα κάτω των 800 δολαρίων από την Κίνα στα πλαίσια της δασμολογικής του πολιτικής. Προς το παρόν, σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, το τρίο των κολοσσών του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon-Shein-Temu συγκεντρώνει περίπου το 1/3 των πωλήσεων ρούχων μέσω διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η τιμή ο παράγοντας-κλειδί τις αγορές
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από τη μελέτη του Βαρομέτρου του Καταναλωτή είναι η σταθερή προτίμηση των Γάλλων στην γαλλική μάρκα οικονομικών ρούχων για όλη την οικογένεια Kiabi (3η στην κατάταξη) που καταγράφει καλύτερες επιδόσεις από το άλλο μεγάλο όνομα στην ένδυση, την H&M (6η) ενώ εκτοπίζει σε απόσταση τον παγκόσμιο γίγαντα Zara (16η). Αυτό επιβεβαιώνει την ικανότητα που έχουν εγχώριες μάρκες στον κλάδο της ένδυσης να αντιστέκονται στην διαρκή άνοδο που παρουσιάζουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων. H Kiabi που ανήκει στην οικογένεια των μεγιστάνων Μιλιέ –μαζί με δεκάδες άλλες εταιρείες όπως η Leroy Merlin και η Decathlon-πουλά καθημερινά 800.000 ρούχα στα εκατοντάδες καταστήματά της σε ολόκληρη τη χώρα και ανταγωνίζεται στα ίσα με την παγκόσμια επιτυχία που καταγράφουν οι κινεζικές πλατφόρμες. Στον ίδιο κλάδο, ψηλά στην κατάταξη εταιρείες ευρείας κατανάλωσης όπως η Carrefour (9η) και E.Leclerc (10η). Εντυπωσιακή ανάπτυξη σημειώνει και η πολύ γνωστή αλυσίδα καταστημάτων stock outlet Action που εξαπλώνεται διαρκώς στη Γαλλία με περισσότερα από 800 καταστήματα στην επικράτεια!
Η μελέτη του Ινστιτούτου επιβεβαιώνει πως οι Γάλλοι εξετάζουν πρώτα και πάνω απ΄όλα την τιμή όταν αγοράζουν ρούχα (το 36,4% των πωλήσεων αφορούν «εκπτώσεις» ή «προσφορές») και οι εταιρείες που καταγράφουν την εντυπωσιακότερη ανάπτυξη είναι εκείνες που έχουν την «οικονομική τιμή» ως σημαία τους. Το συμπέρασμα εξηγεί και τον εξακοντισμό στην κορυφή της αγοράς των μεταχειρισμένων τα οποία έχουν εξ ορισμού τιμές οικονομικότερες από τα καινούρια.
Η Γαλλία, η χώρα λαμπρό κέντρο της παγκόσμιας μόδας, γενέτειρα του Dior, του Yves Saint Laurent και του Louis Vuitton, αν μη τι άλλο, μας εκπλήσσει με την πρακτικότητά της…
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου