Συνταγή για πρωτότυπη σαλάτα Νισουάζ
Μια πρωτότυπη εκδοχή για σαλάτα Νισουάζ με ελαφρώς μοντέρνα πινελιά, που συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με μια νότα φρεσκάδας και άρωμα λεμονιού-βασιλικού.

Η σαλάτα Νισουάζ συνδυάζει πατάτες, φασολάκια, τοματίνια, ελιές και αυγά μελάτα, προσφέροντας ισορροπημένο συνδυασμό γεύσεων και υφών. Ο φρεσκομαγειρεμένος τόνος δένει αρμονικά με την ένταση της κάπαρης και των αντζούγιων. Το ντρέσινγκ λεμονιού-βασιλικού προσθέτει δροσιά και αρωματική νότα, ενώ το μέλι απαλύνει το ξινούτσικο αποτέλεσμα. Η ελαφριά τηγανητή αμύγδαλου φέρνει επιπλέον τραγανότητα. Ιδανική ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό, σερβίρεται δροσερή σε θερμοκρασία δωματίου. Η σαλάτα αυτή αναδεικνύει φρέσκα υλικά και φέρνει μια σύγχρονη πινελιά στην κλασική γαλλική κουζίνα. Η αίσθηση του βασιλικού ανανεώνει τον ουρανίσκο, ενώ οι πατάτες κρατάνε ζουμερή υφή. Ανακαλύψτε μια ξεχωριστή εμπειρία γεύσεων πλούσιων και ισορροπημένων.
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 200 γρ. πατάτες σοταρισμένες σε φέτες
- 150 γρ. φασολάκια πράσινα, βρασμένα «αλ ντέντε»
- 200 γρ. τοματίνια ποικιλίας (κίτρινα, κόκκινα), κομμένα στη μέση
- 100 γρ. ελιές καλαμών, ξεκουκουτσιασμένες
- 4 φύλλα αντζούγιας (προαιρετικά), ψιλοκομμένα
- 4 αυγά «μελάτα» (βρασμένα για 6–7 λεπτά)
- 200 γρ. φιλέτο τόνου σε λάδι, στραγγισμένο (ή φρέσκο φιλέτο σοταρισμένο σε ελάχιστο ελαιόλαδο)
- ½ μάτσο φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας κάπαρη, στραγγισμένη
Για το ντρέσινγκ λεμονιού-βασιλικού
- 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού (φρέσκο)
- 1 κουτ. σούπας λευκό ξύδι (ή ξύδι από λευκό κρασί)
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα ντιζόν
- 1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 3–4 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία υλικών
- Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, σε αλατισμένο νερό, για 15–18 λεπτά μέχρι να τρυπηθούν εύκολα με το πιρούνι. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν, ξεφλουδίζετε και κόβετε σε χοντρές φέτες.
- Βράζετε τα φασολάκια για 3–4 λεπτά σε αλατισμένο νερό, στραγγίζετε και ρίχνετε σε παγωμένο νερό για να κρατήσουν το χρώμα.
Μελάτα αυγά
Βράζετε τα αυγά για 6–7 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό. Σβήνετε τη φωτιά, βγάζετε προσεκτικά και τα τοποθετείτε σε μπολ με κρύο νερό για 2–3 λεπτά. Ξεφλουδίζετε απαλά.
Ντρέσινγκ
- Σε ένα βάζο ή μπολ, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, το ξύδι, τη μουστάρδα, το μέλι και το σκόρδο. Ανακατεύετε με πιρούνι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να γίνουν μια πλούσια σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Συναρμολόγηση
- Σε μεγάλο πλατύ πιάτο ή σε ατομικές πιατέλες, στρώνετε πρώτα τις φέτες πατάτας και γύρω-γύρω τα φασολάκια.
- Τοποθετείτε τα τοματίνια, τις ελιές, την κάπαρη και τις αντζούγιες (αν βάζετε).
- Από πάνω σπάτε τα αυγά στη μέση, να φαίνεται ο κρόκος.
- Τέλος, απλώνετε τα κομμάτια τόνου στα κενά.
Τελικές πινελιές
- Περιχύνετε ομοιόμορφα το ντρέσινγκ.
- Πασπαλίζετε με λίγο επιπλέον ψιλοκομμένο βασιλικό και τραγανιστό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συμβουλές σερβιρίσματος
- Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς δροσερή, όχι παγωμένη.
- Ιδανικό συνοδευτικό ένα κρύο Pinot Grigio ή ένα δροσερό ροζέ.
- Για πιο αρωματική εκδοχή, αντικαταστήστε τις αντζούγιες με φιλέτο σαρδέλας ψημένο στον φούρνο με ελαιόλαδο και λεμόνι.
- Αν θέλετε έξτρα τραγανή υφή, προσθέστε λίγες φλούδες αμυγδάλου ψημένες σε τηγάνι.