Έρχονται αναδρομικοί έλεγχοι σε Airbnb και μεταβιβάσεις ακινήτων - Τι ψάχνει η εφορία
Στο επίκεντρο εισοδήματα του 2021 και του 2022 από βραχυχρόνιες μισθώσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων το 2019.

Σε εκτεταμένους ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογούμενων με κρυφά εισοδήματα από ενοικιάσεις ακινήτων στις πλατφόρμες τύπου Airbnb την περίοδο 2021-2022 και εικονικά συμβόλαια για αγορές και πωλήσεις ακινήτων το 2019, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων και να παρακάμψουν το «πόθεν έσχες» προχωρά η ΑΑΔΕ μέσα στους επόμενους μήνες.
Στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων σε φυσικά πρόσωπα που εισέπραξαν χρήματα από ενοικιάσεις ακινήτων, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι τα ποσά έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις και στο έντυπο Ε2 για τα ακίνητα.
Θα αξιοποιηθούν δεδομένα που κοινοποίησαν στην ΑΑΔΕ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com, VRBO, για τα συγκεκριμένα φορολογικά έτη ενώ θα ελεγχθούν και τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με εκείνα που έχουν καταχωρηθεί στις πλατφόρμες.
Ποιοι θα μπουν πρώτοι στο «μικροσκόπιο»
Το βάρος θα πέσει σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.
Παράλληλα θα αξιοποιηθούν τραπεζικά δεδομένα με κινήσεις λογαριασμών και ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν με την χρήση πιστωτικών καρτών. Στόχος είναι να εντοπισθούν περιπτώσεις με έσοδα που αποκρύφτηκαν ή καταχωρήθηκαν σε τρίτους τραπεζικούς λογαριασμούς, παρουσιάστηκαν ως «φιλοξενία» ή δεν δηλώθηκε ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).
Τι θα ελεγχθεί στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Όσον αφορά στις μεταβιβάσεις ακινήτων στόχος είναι να εντοπιστούν αποκλίσεις ανάμεσα στα συμβόλαια, τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης και τα στοιχεία του Taxisnet. Πρόκειται για υποθέσεις ακινήτων του 2019 που παραγράφονται στο τέλος του έτους με τον ελεγκτικό μηχανισμό να εστιάζει στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Αγοραπωλησίες με μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο από τις 11 Δεκεμβρίου του 2023 καταργήθηκαν τα μετρητά και έγινε υποχρεωτική η χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής για την καταβολή του τιμήματος κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων.
- Αγοραπωλησίες ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος όπου η διαφορά μεταξύ της δηλωμένης αξίας του ακινήτου και της προσωρινής τιμής ξεπερνά το 30% ή τις 100.000 ευρώ.
- Γονικές παροχές πρώτης κατοικίας και κληρονομιές με αφορολόγητα όρια.